Külföld

Reagált a német kormány szóvivője Orbán Viktor beszédére, amiben Németország korábbi gázfogyasztási szokásait emlegette

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 14:50

Voltak, akik szerint viccet csinált a holokausztból. A miniszterelnököt Hegedüs Zsuzsa Goebbelshez hasonlította. 

Egyebek mellett a kevert fajokról és Németország korábbi gázfogyasztási szokásairól beszélt tusványosi beszédében Orbán Viktor. Utóbbival kapcsolatban a Telex idézte szó szerint Orbán Viktor szavait: „Zárójelet nyitok, hogy az európai értékekről is ejthessek egy szót. Itt van például az Európai Unió bizottságának legújabb javaslata, ami azt mondja, hogy mindenkinek csökkentenie kell kötelezően 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how – régebbről, úgy értem. És ráadásul, hogyha ez se vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van. Tehát az Európai Bizottság nem azt csinálja, hogy fölszólítják a németeket, hogy ne kapcsolja le az utolsó két-három, még működő atomerőművét, mert az olcsó energiát termel, hanem hagyja, hogy azt lezárják, és ha elfogy az energia, akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból ezt megtanultuk. Erre készülhetünk.”

A német Bild szerint Orbán „undorító holokauszt-viccet” sütött el a náci Németországról, ahol több millió zsidót küldtek a halálba a gázkamrákban. A Telex megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy a beszédében pontosan mire gondolt Orbán, mire Havasi Bertalan röviden ennyit válaszolt:

A miniszterelnök az einstandra gondolt – ld. A Pál utcai fiúk.

A Berliner Zeitung csütörtökön írta meg, hogy a német fél elítélte Orbán Viktor szavait. A lap szerint szerda este kérdésre válaszolva az egyik kormányszóvivő a holokauszt-viccként is értelmezhető szavakat

teljességgel helytelennek nevezte.

Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa a miniszterelnököt a tusványosi beszéde egy másik része, a „kevert” és a „nem kevert emberi fajról” szóló eszmefuttatása miatt Goebbelshez hasonlította, és kedden le is mondott. Az RTL Híradónak adott interjúját itt nézheti meg:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#orbán viktor#beszéd#rasszizmus#németország

Címlapról ajánljuk