Külföld

Joe Biden koronavírusos

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 17:15

Az idős amerikai elnököt négy oltás védi a súlyos betegségtől.

Csütörtök reggel Joe Biden amerikai elnök Covid-tesztje pozitív lett – közölte a Fehér Ház a CNN szerint. Az elnök be van oltva és két megerősítő oltást is kapott, és nagyon enyhe tüneteket tapasztal. 

A közlemény szerint Biden elkezdte a Paxlovid nevű, vírusellenes gyógyszer szedését, amit enyhe vagy közepesen súlyos Covid-fertőzés kezelésére alkalmaznak az Egyesült Államokban 12 év felett azoknál, akiknél fennáll a súlyos megbetegedés magas kockázata. Az elnök elszigetelődött a Fehér Házban, de a karantén ideje alatt továbbra is teljes mértékben ellátja minden feladatát.

Ez az első alkalom, hogy a 79 éves Biden koronavírus-tesztje pozitív lett. Legutóbb kedden csináltak tesztet, az negatív volt.

Biden a Pfizer oltóanyagának első két adagját 2021. januári beiktatása előtt kapta meg, az első emlékeztető oltást tavaly szeptemberben, a második emlékeztető oltást pedig idén március 30-án.

Korából adódóan Biden fokozottan ki van téve a Covid-19 kockázatának, bár az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint az idősebb felnőttek teljes körű oltása és felerősített oltása jelentősen csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

Nyitókép: Joe Biden a Fehér Ház kertjében / Getty Images

#Külföld#koronavírus#oltás#joe biden

Címlapról ajánljuk