Külföld

Majdnem a földnek ütközött Párizs mellett egy repülőgép

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 7:09

Az irányítótorony rossz nyomásértéket közölt, emiatt az A320-as 85 méterrel alacsonyabbra került, mint azt a személyzet gondolta. 

Mindössze két méterre volt a talajtól az a A320-as repülőgép, amely majdnem a földnek csapódott májusban 172 utassal a fedélzetén a Charles de Gaulle repülőtértől 1,5 kilométerre – írta az AirPortal.hu

A stockholmi Arlanda repülőtérről induló járat útja a párizsi megközelítésig eseménytelenül telt. A pilóták az előírásoknak megfelelően meghallgatták a repülőtér aktuális információit, amely alapján beállították a nyomásértéket is. 

A légiforgalmi irányító azonban rossz adatokat közölt. 

Az A320-as pilótái ugyan kétszer is visszaismételték a rossz értéket, de ő ezt nem vette észre, így a járat pilótái ezt állították be. A nem megfelelően beállított nyomásmagasság azt jelentette, hogy az A320-as 85 méterrel alacsonyabbra került, mint azt a személyzet gondolta. 

A helyzet felismerését ráadásul a rossz látási viszonyok is nehezítették mind a pilóták, mind a légiforgalmi irányítók számára, sőt a földközelség-mérő sem működött megfelelően. 

A toronyban ugyan kaptak figyelmeztetést arról, hogy a járat veszélyesen alacsonyra került, de erre csak közel 10 másodperccel később reagált a légiforgalmi irányító. A repülőgép ekkorra már elérte az előírt minimumot, de mivel szakadó esőben repültek és nem látták a futópályát, ezért az átstartolás mellett döntöttek. 

Ekkor már csak 37 méterre voltak a talajtól.

Az átstartolási manővert bár megkezdték a pilóták, a repülőgép a tehetetlensége miatt még másodpercekig süllyedt, végül a felszíntől alig 2 méterre kezdett emelkedni.

Mivel a második megközelítés során sem kaptak új nyomásértéket, és más járat ebben az időszakban nem érkezett, továbbra is rossz magasság alapján repültek. Ekkorra viszont már tisztult az időjárás, így mikor meglátták a futópályát korrigálták a repülési profiljukat és probléma nélkül leszálltak – írta a szakmai lap.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Külföld#repülés#baleset

Címlapról ajánljuk