Külföld

Több amerikai városban is tüntetések törtek ki, miután eltörölték az abortusz szövetségi védelmét

rtl.hurtl.hu

2022. június 25. 8:34

A tüntetők szerint fél évszázadot utazott vissza Amerika az időben.

Ahogy mi is megírtuk, az amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortuszjog alkotmányos védelmét, ami mintegy fél évszázada létezett az országban. A döntésre reagálva számos amerikai városban tüntetések törtek ki pénteken.

A Guardian szerint a bíróság washingtoni épülete előtt azt kiabálták a tüntetők, hogy „Nem megyünk vissza!”, valamint hogy „Ez a döntés nem maradhat!” Emellett New Yorkban, Los Angelesben, Chicago-ban, Houstonban, Nashville-ben, Kansas-ben és Miami-ban is tüntettek.

Egy arizonai városban a rendőrök könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, miután többen a helyi szenátus épületének ajtaján dörömböltek.

A „düh éjszakájára” szóló felhívások pénteken kezdtek el terjedni a közösségi médiában, írja az MTI. A jelentősebb választáspárti csoportok és szervezetek elutasították az ilyen felhívásokat, hangsúlyozva a tiltakozások békésségének fenntartását.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte azt a döntést, amely szerint a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. Ez a döntés azt jelenti, hogy az erre vonatkozó normákat mostantól az egyes amerikai tagállamok szintjén kell kidolgozni.

A The New York Times szerint a bírósági ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom. Joe Biden amerikai elnök pénteken elítélte a legfelsőbb bíróság döntését, és felszólította az amerikai kongresszus tagjait, hogy fogadjanak el egy szövetségi törvényt, amely garantálja a nők abortuszhoz való jogát.

Nyitókép: Yasin Oztark / Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#abortusz#védelem#törvény#tüntetés#usa#amerika#washington

Címlapról ajánljuk