Külföld

„Helló!” – üzente Joe Biden szűkszavúan Kim Dzsongunnak, akitől nem vár szerelmes leveleket

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 7:31

Dél-Koreába látogatott az amerikai elnök, az északiakról szűkszavúan beszélt.

„Heló! Pont” – válaszolta Joe Biden, amikor arról kérdezték az újságírók Dél-Koreában, hogy mit üzenne Kim Dzsongunnak, írja a Reuters. Az amerikai elnök nemrég hagyta el az országot, jelenleg Japánba tart.

Amikor arról kérdezték, hogy hajlandó lenne-e találkozni a diktátorral, azt válaszolta: „Ez attól függ, hogy tényleg, komolyan” akar-e beszélni vele a vezető.

A CNN emlékeztetett, hogy Donald Trump elnök korábban „szerelmes levelekként” hivatkozott azokra az üzenetekre, amiket Kimmel váltott. A helyzet azonban más Biden alatt, aki nem viszonyul olyan lelkesen az országhoz, mint elődje – még arra az ajánlatra sem kapott választ, hogy vakcinákat küldene a koronavírustól sújtott országnak.

Ehelyett az látszik, hogy az amerikai kormány egy „átgondolt, gyakorlatias” szövetséget építene Dél-Koreában, és fokozatos lépésekkel haladna észak denuklearizációja felé. Kérdés, hogy a koronavírus-járvány képes lesz-e arra kényszeríteni Kimet, hogy ha nem is az amerikaiakkal, de legalább Dél-Koreával együttműködjön a probléma megoldásában.

Az Észak-Koreában kitört járványról az RTL Híradó is készített anyagot. Az április végén megtartott katonai parádé szabadíthatta el a a covidot az országban. A dél-koreai hírszerzés szerint azóta robbanásszerűen terjed a fertőzés a szomszéd országban, már közel kétmillióan kaphatták el a betegséget. A külföldi segítséget mindeddig visszautasító kommunista rezsim most kétségbeesetten próbál teszteket és oltóanyagot szerezni.


Nyitókép: Joe Biden Dél-Koreában. Fotó: Liu Xu / China News Service via Getty Images

#Külföld#joe biden#kim dzsongun#koronavírus#észak-korea#diplomácia

Címlapról ajánljuk