Külföld

Hat koronavírusos halálesetet jelentett be Észak-Korea

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 6:21

Egy nappal azután, hogy először ismerték el, hogy kitört a járvány.

Észak-Korea először ismert el koronavírus miatti haláleseteket. Az állami média jelentése szerint hatan vesztették életüket, egyiküknél az omikron variánst azonosították. 187 ezer ember van karanténban és kezelés alatt.

A hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy kitört a járvány a fővárosban, Phenjanban, és korlátozó intézkedéseket rendeltek el. Pénteken már arról tájékoztatott a Koreai Központi Hírügynökség, hogy a járvány a fővároson túlra is kiterjedt, április vége óta robbanásszerűen terjed országszerte. 350 ezer embernél észleltek tüneteket.

Tavaly a nemzetközi közösség több millió adag kínai és AstraZeneca vakcinát ajánlott fel Észak-Koreának, de az ország elutasította a felajánlásokat, és közölte, hogy a határok lezárásával kezeli a helyzetet.

Az észak-koreai média pénteki tudósítása szerint Kim Dzsongun ellátogatott egy kórházba, ahol a járvány terjedéséről tájékozódott. A riport szerint sürgős egészségügyi válsághelyzet van az országban. Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongun a legmagasabb szintű járványügyi intézkedéseket rendelte el.

Nyitókép: API/Gamma-Rapho via Getty Images

#Külföld#észak-korea#koronavírus

Címlapról ajánljuk