Külföld

Lefoglalták a 250 milliárd forintos titkos szuperjachtot, amiről többen állítják, hogy Putyiné

rtl.hurtl.hu

2022. május 7. 15:37

A luxusjacht hivatalos tulajdonosa nem szerepel az európai szankciós listákon, de az olasz hatóságok szerint fel kellene rájuk kerülnie.

Hetekig tartó nyomozás után az olasz hatóságok pénteken este bejelentették, hogy lefoglaltak egy csaknem 700 millió dollár (250 milliárd forint) értékű jachtot, amelynek a tulajdonosa „számottevő gazdasági és üzleti kapcsolatokat” ápol „az orosz kormány prominens tagjaival” – írja a New York Times. Amerikai tisztségviselők szerint a „prominens tag” nem más, mint Vlagyimir Putyin elnök.

Az elmúlt napokban a Scheherezade nevű luxusjachtot felkészítették a kihajózásra, feltehetően még az előtt el akartak vele menni, hogy az olasz állam lefoglalhatta volna. Pénteken este azonban olasz rendőrök mentek fel a fedélzetre, és közölték a legénységgel, hogy a hajó – ami 140 méter hosszú, két helikopterleszállója, konditerme és tánctérré alakítható úszómedencéje is van – nem megy sehova. 

Az olasz pénzügyminisztérium bejelentette, hogy lenyomozták a hajó tulajdonosát, akit nem neveztek meg, de azt elárulták róla, hogy 

„a békét és a nemzetközi biztonságot veszélyeztető” személyről van szó, aki cselekedeteivel „aláásta vagy fenyegette Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét”.

A szankciók alá vont orosz oligarchák villáit és jachtjait szorgalmasan lefoglaló olasz hatóságok közleményben jelentették be, hogy zár alá vették a hajót, ami Toszkána északi partjainál, Carrara kikötőjében horgonyzott. Azt is elárulták, hogy a hajó tulajdonosaként azonosított személy jelenleg nem szerepel az európai szankciós listákon, de az ország pénzügyi biztonságáért felelős kormánybizottság javaslatot tett arra, hogy kerüljön fel rájuk.

Olasz sajtóbeszámolók szerint a jacht tulajdonosa Eduard Hudajnatov olajvállalkozó, aki ahhoz az Igor Szecsin oligarchához áll közel, aki Putyin barátjaként a szankciók hatálya alatt áll. A carrarai kikötő vezetője tagadta azokat az értesüléseket, hogy a Scheherezadét valójában Vlagyimir Putyin használja. Ezt ugyancsak tagadta a hajó kapitánya, bár a legénység egy volt tagja a New York Times-nak azt mondta: Eduard Hudajnatovról sosem hallott, ellenben szerinte a legénység is meg volt győződve arról, hogy a jacht valójában Putyiné, és ezt állítja Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa is.

A szuperjachtról ebben a cikkben bővebben is írtunk.

Nyitókép: Francesco Mazzei/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#olaszország#luxusjacht#szankciók#oroszország#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk