Külföld

Videón a titkos szuperjacht, ami Navalnij szervezete szerint Vlagyimir Putyiné

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. március 22. 13:09

A Fekete-tengernél fekvő, mini állammal felérő palotakomplexum után az orosz elnök újabb titkos vagyoneleméről ránthatta le a leplet a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa. 

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa hétfőn közzétett egy videót, amelyben azt állítják: leleplezték, hogy ki a világ 13. legnagyobb, mintegy 700 millió dollár, átszámítva 236,7 milliárd forint értékű szuperjachtjának titokzatos tulajdonosa. 

A 140 méter hosszú, több fedélzettel, helikopterleszállóval, úszómedencével és hatalmas lakosztályokkal rendelkező jacht jelenleg Olaszország nyugati részén, a toszkánai Marina di Carrara kikötőben dokkol.

A szuperjacht a Scheherezade nevet viseli, épp mint a vezír legidősebb lánya az Ezeregyéjszaka Meséiben. Hogy a szinte úszó városhoz hasonlító hajó kié lehet, az jó ideje foglalkoztatja a luxusjárművek iránt érdeklődőket, azonban a professzionális nyomozási kísérleteket is rövidre zárták a jachtot övező rendkívül szigorú biztonsági intézkedések. 

Március elején a New York Times a titokzatos jacht legénységétől próbálta megtudni, ki lehet a tulajdonos, azonban konkrétumokat nem árultak el nekik. A személyzet minden tagjával szigorú titoktartási szerződést írattak alá, foglalkoztatásukat pedig álcégek egész sorozatán keresztül bonyolították, így rajtuk keresztül nem lehetett eljutni a titokzatos tulajdonoshoz.


Navalnij korrupcióellenes szervezete innen tudott továbblépni: megszerezték a legénység listáját, amiből kiderült, hogy a személyzet számos tagja orosz nemzetiségű. A megszerzett adatokat összevetettek más kiszivárgott információkkal, például olyan repülési adatokkal, amelyek orosz állampolgárok Olaszországba tartó útjait listázták. Így derült ki, hogy a legénység több tagja a lényegében az orosz vezetőket, elithez tartozó személyeket és az állami vagyont védő szervezet, az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) tagja: tizenkét olyan személyt azonosítottak, akik vagy egyenesen az FSO tisztjei, vagy címük megegyezik a szervezet kaukázusi kirendeltségének címével. 

Navalnij szervezete a tényfeltáró riportban arra is kitért, hogy Putyint az FSO kaukázusi egysége őrzi, amikor a Bocsarov Rucsejben, a Fekete-tenger melletti Szocsiban lévő nyári palotában időzik.


Egy másik jachttal való kapcsolat még inkább segít körvonalazni a lehetséges tulajdonos kilétét: a legénység egy másik tagja azon a Graceful nevű, 82 méteres szuperjachton dolgozott, amely az orosz vagyonelemeket célzó szankciók bejelentése után hajózott ki nagy sebesen a németországi Hamburg kikötőjéből. Ezt a jachtot ugyancsak az orosz elnökhöz kötik. 

A riportban bemutatják azokat az ügyvédeket, megbízottakat és bankárokat, akik hatékonyan működő hálózatot alkotva segítenek elrejteni Putyin és más orosz oligarchák vagyonát.  A Vice cikkében hozzáteszi: míg az olasz hatóságok fel nem lépnek a jacht ügyében, valószínűleg nem fog teljes bizonyossággal kiderülni, hogy ki a jacht tulajdonosa. Ez pedig megmutatja, hogy amíg nem készül vagyonnyilvántartás például az olyan vagyonelemekről, mint a jachtok, addig az orosz és nyugati oligarchák gond nélkül elrejthetik azokat. 

Navalnij alapítványa tehát az áttételes információk alapján azt állítja, hogy a jacht 

Vlagyimir Putyiné vagy valakié, aki szoros kapcsolatban áll vele, és strómanként nevére vette a jachtot.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Putyin körében offshore megoldásokkal, áttéteken keresztül rejtenek el értékes vagyonelemeket. Bár az orosz elnök magánéletéről nagyon keveset lehet tudni, részben a kiszivárogtatott offshore iratokat feldolgozó Pandora Papers nevű oknyomozó akció segített felderíteni, hogyan került egy offshore cégen keresztül egy monacói luxuslakás az egykor takarítónőként dolgozó, majd hirtelen a Bank Rossiya fő részvényeseként feltűnő Szvetlana Krivonogih tulajdonába, aki orosz híradások szerint romantikus kapcsolatban állt az orosz elnökkel, és egy közös lányuk is született.

Fekete-tengeri palota

Hivatalosan nem Vlagyimir Putyiné az a Monacónál harminkilencszer nagyobb területen fekvő palotakomplexum sem, amit ugyancsak a bebörtönzött Navalnij és korrupcióellenes szervezete fedett fel a nyilvánosság előtt. Az ellenzéki politikus kétórás videóban mutatta be a minden képzeletet felülmúló ingatlanegyüttest, amely a fekete-tengeri Gelendzsik üdülővárostól délkeletre fekszik, és amelyet halandó ember szinte meg sem közelíthet a repülési és hajózási tilalom, valamint  a katonai ellenőrzőpontok miatt. 

Fotó: palace.navalny.com

A korábban megmérgezett, majd Németországban meggyógyított Navalnij szerint a gigantikus építkezés több mint 1,35 milliárd dollárba, azaz jelenlegi értékén több mint 456 milliárd forintba került. Állítása szerint az építkezést Putyin belső köre finanszírozta egy korrupciós megegyezésen keresztül, amely Navalnij szerint „a történelem legnagyobb megvesztegetése volt”.


A videó bejárta a világot, majd csakhamar a nyilvánosság elé állt Vlagyimir Putyin régi dzsúdós társa, Arkagyij Rotenberg orosz üzletember, aki azt állította: van egy palotája Oroszországban, mégpedig éppen az, amit Navalnijék bemutattak. Rotenberg egyike volt azoknak az orosz oligarcháknak, akiket az Egyesült Államok és több nyugati ország már a Krím 2014-es katonai megszállása után szankciós listára tett.

Az orosz hatóságok január 18-án helyezték Alekszej Navalnijt 30 napos előzetes letartóztatásba, miután hazatért Németországból. Kedden az orosz bíróság bűnösnek mondta ki abban a perben, amelyben azzal vádolták meg, hogy több millió dollárt sikkasztott el a szervezeteinek juttatott adományokból. A vádakat Navalnij környezetében koncepciós eljárásként értékelték.

A Fókusz riportere tavaly novemberben exkluzív interjút készített Navalnij közeli barátjával, az ellenzéki politikus Leonyid Volkovval:

Nyitókép: Osman Uras / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#alekszej navalnij#orosz-ukrán háború#szankciók#jacht#ma

Címlapról ajánljuk