Külföld

Tizenhárom év börtönre ítélték Putyin legfőbb ellenfelét

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 10:58

Alekszej Navalnij mutatta be az orosz elnök titkos luxusvilláját, majd idegméreggel próbálták meggyilkolni, ő mégis hazatért.

Bűnösnek mondta ki csalás és egy bíró megsértése vádjában egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a pokrovi börtönben kedden megtartott, kihelyezett ítélethirdetésen.

Az ügyészség 13 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte. A büntetés mértékét a várakozások szerint még kedden ki fogják hirdetni.

Navalnij mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A tárgyaláson két esetet egyesítettek. Az első eljárást azon a címen indította Navalnij ellen az orosz ügyészség, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon több mint 1,9 milliárd forintnyi) kampányadományt, noha tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől. Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 1,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el.

A második ügyet egy ügyésznek és egy tanúnak az „igazságszolgáltatás tekintélyét sértő” sértegetése címén indították. A tárgyalást abban börtönben rendezték meg, amelyben Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti, amelyet szintén gazdasági bűncselekmény miatt szabtak ki rá.

Fontos tényező a Navalnij elleni orosz bírósági eljárásokban és ítéletekben, hogy az ellenzéki politikust 2020-ban bizonyítottan idegméreggel próbálták megölni, az életét pedig Németországban mentették meg az orvosok. Navalnij ennek ellenére hazatért Oroszországba, ahol rögtön őrizetbe vették. Navalnij és az általa indított médiaplatformok a politikus letartóztatása előtt sorra közöltek az orosz korrupciót bemutató anyagokat, például ők mutatták be először Vlagyimir Putyin orosz elnök luxusvilláját a Fekete-tenger partján.

Nyitókép: Alekszej Navalnij a március 22-i ítélethirdetésen. / Getty Images

#Külföld#navalnij#oroszország#ítélet#börtön#ellenzék

Címlapról ajánljuk