Külföld

Osztrák politikus: A magyarok allergiások a külső beavatkozásra, ezért választották újra Orbánt

rtl.hurtl.hu

2022. április 30. 11:01

A szélsőjobboldali Harald Vilimsky a hetes cikkely szerinti eljárást sem támogatja Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben.

Harald Vilimsky, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációjának vezetője az APA hírügynökségnek küldött közleményében jelentette be: sem Magyarországgal, sem Lengyelországgal szemben nem fogja megszavazni a hetes cikkely szerinti eljárást jövő héten, az Európai Parlamentben. 

Kedden a magyar és lengyel jogállamiság védelmében indított, hetes cikkely szerinti eljárás állásáról tartanak vitát az Európai Parlamentben, csütörtökön pedig szavaznak. Ez a kijelentése tehát nem a jogállamisági mechanizmust érinti, a hetes cikkely szerinti eljárást még korábban, 2017-ben Lengyelország, majd 2018-ban Magyarország ellen indította meg az Európai Bizottság, szintén a jogállamiságot érintő problémák miatt. 

Vilimsky a friss ügyről, a jogállamisági mechanizmus elindításáról is kifejtette véleményét. „Nyilvánvaló, hogy az EU és balliberális befolyásolói nincsenek megelégedve a magyar választás eredményével” – hangsúlyozta Vilimsky, aki szerint a magyarok számára a választási kampány elsősorban a baloldali-liberális erők külső befolyása miatt vesszőfutássá vált. Úgy látja, Brüsszelben elkönyvelték Orbán Viktor és a Fidesz bukását.

De aki ismeri a magyarokat, az tudja, hogy allergiásak a külső behatásokra. Ezért erősítették meg Orbán Viktort a miniszterelnöki poszton a választáson. Ez nem tetszik az eurokratáknak. És ezért büntetik a magyarokat és Orbán Viktort

– tette hozzá. Véleménye szerint az EU-nak végre fel kell hagynia a nyugat- és kelet-európai országok közötti szakadék növelésével, és helyette megoldást kell találnia a jelenlegi problémákra. Felidézte, hogy Magyarország sokat tesz az ukrajnai menekültekért, akik valóban megérdemlik a segítséget, az EU pedig egy ilyen helyzetben vágná vissza a támogatásokat „politikai boszorkányüldözése” részeként. 

Szerdán jelentették be, hogy hivatalos jegyzéket küldött az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Johannes Hahn a magyar kormánynak arról, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor a tagállami kormányok képviselőiből álló Európai Tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az országot.

Nyitókép: Stephanie Lecocq / EPA / MTI

#Külföld#jogállamisági eljárás#jogállamisági mechanizmus#európai unió

Címlapról ajánljuk