Külföld

Jogállamisági eljárás: vaskos dossziéba gyűlnek Brüsszelben az Orbán-kormány viselt dolgai

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 12. 21:45

Erről Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos beszélt kedden, Luxemburgban. Varga Judit szerint az Európai Bizottság kettős mércével méri Magyarországot.

Az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, hogy annak alapján lefolytassa a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarországra vonatkozóan, nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedden, az európai ügyekért felelős tagállami miniszterek luxemburgi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a magyar országgyűlési választás után, a bizottság múlt heti plenáris ülésén jelentette be, hogy elindul a Magyarországgal szembeni hivatalos eljárás.

Reynders szerint a magyar választási eredmények, amelyek ismét kormánypárti többséget hoztak a parlamentben, nem jelentik azt, hogy ne szabadna vitát folytatni a jogállamiságról. Reynders véleménye szerint, fontos hogy a jogállamisági párbeszédet még a feszült nemzetközi helyzetben is folytassák, annak érdekében, hogy az EU megmutassa: 

a nemzetközi rendnek vannak szabályai, ezeket a szabályokat komolyan vesszük, védjük és előmozdítjuk a jogállamiságot.

A biztos elismeréssel szólt a magyarországi digitalizálás fejlődéséről, azonban hangsúlyozta: az EU-nak továbbra is aggályai vannak a magyar igazságszolgáltatási rendszer, a korrupcióellenes fellépés, a médiaszabadság és a fékek és ellensúlyok rendszerének terén. A médiával kapcsolatban kiemelte: az állami hirdetések jelentős része továbbra is lehetővé teszi a magyar kormány számára a közvetett politikai befolyás gyakorlását. Sőt, „a médiahatóság egy független rádióállomás szolgáltatási jogosultságát is elvette”.

Reynders elmondta, hogy eszmecserét folytattak a bizottság legutóbbi, Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági jelentéséről. „A magyar kormány részéről azt a garanciát kaptuk, hogy folytatjuk a legújabb – júliusra várható – jelentésről a párbeszédet, miután Magyarország a választásokig felfüggesztette részvételét ebben a diskurzusban.”

Az Európai Bizottság országspecifikus jogállamisági jelentéseinek megállapításait Magyarország és Lengyelország esetében a kettős mérce jellemzi

– jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban, az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően kedden.

Varga Judit szerint e kettős mércére vonatkozó magyar aggodalomra nem érkezett jogi válasz, ez pedig megerősítette Magyarország azon aggodalmát, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése nem előremutató, hiszen tovább mélyíti a tagállamok közötti árkokat.

„Azok az országok, ahol nemzeti konzervatív kormány van, soha nem lehetnek jó tanulók” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: Magyarország azt várja, hogy az Európai Bizottság elismerje, hogy a magyar jogszabályok az európai elvárásoknak megfelelnek. (MTI)

Nyitókép: Varga Judit nyilatkozik a luxemburgi tárgyalások előtt, április 12-én, kedden – Fotó: europa.eu

#Külföld#európai unió#magyarország#jogállamisági eljárás#európai bizottság

Címlapról ajánljuk