EP-alelnök: Égbekiáltó a korrupció Magyarországon, Orbán Viktor, valamint családja és barátai zsebébe szivárognak az uniós pénzekKatarina Barley szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin előörse, aki 12 éve rombolja a demokráciát Magyarországon.
Külföld

EP-alelnök: Égbekiáltó a korrupció Magyarországon, Orbán Viktor, valamint családja és barátai zsebébe szivárognak az uniós pénzek

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 13:43

Katarina Barley szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin előörse, aki 12 éve rombolja a demokráciát Magyarországon.

A  Frankfurter Rundschau készített interjút Katarina Barley-val, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnökével egyebek a magyarországi korrupcióról és Orbán Viktor „orosz előőrsként betöltött befolyásáról.” 

„Orbán Viktor tizenkét éve rombolja a demokráciát hazájában. Ráadásul égbekiáltó korrupcióról van szó. Az európai pénzek az ő, valamint családja és barátai zsebébe szivárognak. A kérdés tehát az lenne, hogy miért csak most van ez a lépés” – válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy mi lehet a mögött, hogy Orbán Viktor újraválasztása után jelentette be az Európai Bizottság, hogy csökkentik Magyarország uniós forrásait. 

Barley azonban rossznak tartja az időzítést, szerinte már régen alkalmazni kellett volna a jogállamisági mechanizmust. Szerinte az, hogy a választás után jelentették be az eljárás megindítását

alátámasztja Orbán narratíváját, miszerint az EU a magyar nép választását bünteti, és persze nem erről van szó. A korrupció ellen lehet fellépni az eszközzel. Ezt fogja megérezni Orbán, aki visszaél az európai pénzekkel, hogy leigázza magának az államot.

Arra a felvetésre, hogy Orbán hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, Barley azt mondta: előre látható volt, hogy ez fog történni. „Orbán régóta Vlagyimir Putyin szövetségese, és korábban is nyitott neki ajtókat.” Az esetleges további, Oroszország irányába tett lépésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: Orbánnak már nem kell törődnie senkivel. „Még erősebben megéljük, hogy Orbán Viktor Oroszország előőrse Európában. Úgy gondolom, a poléitikája valóban árthat az EU-nak. Hiszen Oroszország mindenféle információhoz hozzáfér rajta keresztül.”

Az Európai Parlament alelnöke szerint nehéz megjósolni, hogy Orbán mennyire nyíltan fogja ellenezni az Oroszország elleni szankciókat, de meg fogja tenni. „És ez nem korlátozódik a háborúra. Ezt láttuk a múltban. Megpróbálta megakadályozni a Kínával szemben az ujgurok elleni emberi jogi jogsértések miatti uniós szankciókat” – tette hozzá.

Lengyelországgal kapcsolatban is erős véleményt fogalmaz meg. Szavai szerint a jogállamisági eljárást már régen meg kellett volna indítani ellenük is. Felidézte, hogy jelenleg az Európai Bizottság Magyarország és Lengyelország esetében visszatartja a koronavírus helyreállítási alap forrásait, szerinte azonban a szóban forgó 24 milliárd eurót fel fogják szabadítani Lengyelország számára, mert „azt mondják, hogy Lengyelország nagyon nagy dolgokat tesz az ország által befogadott sok ukrán menekülttel kapcsolatban.” Ő azonban másképpen látja a helyzetet: szerinte minden eszközt és pénzt meg kell adni Lengyelországnak, de elkülönítve, kifejezetten a menekültek ellátására. 

Ha most a lengyel kormány megkapja a pénzt az újjáépítési alapból – bár az igazságszolgáltatáson  érdemben nem változtattak – az lesz az üzenet: megúszhatják. És nagyon messze vagyunk attól, hogy az Európai Bizottság a jogállamiság mechanizmust alkalmazza Lengyelországra.

A beszélgetésben szóba került, hogy veszélyeztetheti-e az Európai Uniót a Lengyelországban és Magyarországon erősödő antidemokratikus irányvonal. Barley szerint már régen ez történik. „Lengyelország és Magyarország nemcsak a jogállamiságot, a demokráciát és mindenekelőtt a hatalmi ágak szétválasztását ássa alá hazájában, hanem legitimnek találja saját, a jogállamiságról szóló értelmezését, és azt az álláspontot képviseli, hogy minden más állam megteheti ugyanezt. Ennek eredményeként Szlovénia ugyanezt az utat követi. Ez tűzveszélyes. Ha Marine Le Pen győz a franciaországi választásokon, akkor egy dologra biztosan készülhetünk: át fogja venni azt, hogy egy országnak saját értelmezése lehet a jogállamiságról.”

Az Európai Parlament alelnöke szerint most most minden meg kell tenni Ukrajna megsegítése érdekében. „Amit mindenképpen folytatni lehet Oroszországgal, az a lakosság közötti civil társadalmi csere, például a testvérvárosi kapcsolatok révén. És tennünk kell valamit a médiában, hogy az orosz propaganda ne legyen többé egyeduralkodó. Amíg Putyin hatalmon van, a kormány hivatalos szintjén nem lesz közeledés.”

Nyitókép: Michael Gottschalk / Photothek / Getty Images

#Külföld#korrupció#katarina barley#európai parlament#orbán viktor#jogállamisági eljárás#ma

Címlapról ajánljuk