Belföld

Kiderült, mikor indítja el az EU a jogállamisági eljárást Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 7:39

Az eljárás a közbeszerzéseket célozza.

Az Európai Bizottság (EB) a húsvéti ünnepek után fogja jóváhagyni a hivatalos értesítést, amellyel kezdetét veszi a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, erősítette meg Johannes Hahn költségvetési biztos egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen, amelyen részt vett a Népszava tudósítója. 

A 6-9 hónapig tartó folyamat végén az uniós intézmények a közösségi pénzek megvonásával sújthatják hazánkat, ha bizonyítani tudják, hogy az igazságszolgáltatás és az államigazgatás felelős szervei közreműködnek a közösségi forrásokat érintő korrupció eltussolásában.

A lap szerint az osztrák nemzetiségű politikus szavaiból kiderült, hogy 

a bizottsági levél főként a közbeszerzéssel kapcsolatos brüsszeli aggályokra fog rámutatni. 

A Népszava felidézi: az Európai Parlament szerda délutáni vitájában számos képviselő üdvözölte, hogy az Ursula von der Leyen vezette brüsszeli testület elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Az euroszkpetikus és szélsőjobboldali felszólalók viszont bírálták a bizottsági elnököt. Ramona Strugariu román liberális képviselő  megkésettnek nevezte az intézkedést:

Amikor hezitálunk döntéseket hozni, azt az üzenetet küldjük Orbán autokrata követőinek szerte Európában, hogy megnyerhető a választás úgy is, hogy nem tartod tiszteletben az EU értékeit.


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#jogállamisági eljárás#európai unió#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk