Gazdaság

Szerdán kezdődhet a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 8:53

A folyamat 6-9 hónapig tart és akár azzal is végződhet, hogy felfüggesztik az uniós támogatások egy részét.

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan szerdán hagyja jóvá a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még ma elküldi a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek – írta a Népszava.

Ezzel egy hat-kilenc hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti Magyarországot, 

Ez azonban csak akkor következik be, ha egyértelmű bizonyosságot nyer, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

A jogállamisági mechanizmus aktiválását Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be április elején az Európai Parlamentben. A folyamatba egyelőre csak Magyarországot vonják be.

Brüsszeli döntéshozók régóta hangoztatják, hogy az eljárás célja nem a szankcionálás, hanem a megelőzés, a felmerült problémák tárgyalások útján történő rendezése. A levél elküldése nem azt jelzi, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni Magyarországra. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Gazdaság#európai unió#jogállamisági mechanizmus#ursula von der leyen#orbán viktor

Címlapról ajánljuk