Külföld

EP-alelnök: Orbán Putyin oldalára áll

rtl.hurtl.hu

2022. április 30. 11:40

Katarina Barley szerint az Európai Unió most megkapja számlát.

Az Európai Unió 12 éve engedi Orbánnak, hogy lerombolja országában a demokráciát és a jogállamiságot, erről posztolt Twitter-oldalára Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, aki hozzátette: „Most megkapják a számlát. Orbán Putyin oldalára áll.”

A német, szociáldemokrata politikus arra a hírre reagált így, miszerint Magyarország Vlagyimir Putyin kérésének megfelelően fog fizetni az orosz gázért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy

sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára.

A Kreml márciusban kiadott egy határozatot, amelyben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át. Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

Katarina Barley korábban Oroszország előörsének nevezte Orbán Viktort, és nehezményezte, hogy állítása szerint az uniós pénzek a magyar miniszterelnök, valamint családja és barátai zsebébe szivárognak. 

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#katarina barley#orbán viktor#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#ma

Címlapról ajánljuk