Gazdaság

Az oroszok elkezdték elzárni a csapokat, Szijjártó Péter bejelentést tett

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 7:22

Magyarország ellátása biztonságban van. Bulgária és Lengyelország eleshet az orosz gáztól, Németország pedig teljesen lemond az orosz olajról. A szankciók ellenére az Egyesült Királyságba százmilliárdos tételben érkezik az orosz import olaj.

Kedden a bolgár energiaügyi minisztérium bejelentette: orosz Gazprom szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába, erről az orosz cég tájékoztatta a Bulgargaz bolgár állami földgázvállalatot. Hozzátették: az állami energetikai cégekkel közösen lépéseket tettek a helyzet kezelésére és arra, hogy alternatív forrásokból fedezzék a kieső gázszállítmányokat. Egyelőre nem korlátozzák a fogyasztók gázellátását. Az MTI híre szerint Bulgária a földgáz több mint 90 százalékát a Gazpromtól vásárolja.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden azt állította: a Gazprom megfenyegette Lengyelországot, hogy leállítja a gázszállításokat. A lengyel miniszterelnök szerint ha ez megtörténik, Lengyelország kártérítést követelhet. Már felkészültek arra az esetre, ha a Gazprom tényleg elzárná a gázt, tájékoztatásuk szerint a lengyel gazdaság nincs veszélyben. Anna Moskwa környezetvédelmi miniszter szerint az ország energiaellátása biztosított, a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák, a lengyel fogyasztók gázellátását sem fogják korlátozni. 

Lengyelország korábban többször bejelentette, hogy nem fogadja el a Kreml követelését, hogy rubelben fizessen a földgázért. Oroszország pedig arra figyelmeztette Európát, hogy amennyiben nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja. A Kreml márciusban kiadott egy határozatot, amelyben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át. Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda hajnalban Facebook-oldalán arról beszélt, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik. A Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra. Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt, tette hozzá. „A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében” – mondta Szijjártó, aki arról is beszél:

a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország hogyan fog fizetni, szerinte

sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára.

Németország nem kér az orosz olajból

A Frankfurter Allgemeine cikke szerint Robert Habeck német gazdasági miniszter keddi, varsói látogatásán úgy fogalmazott: jelenleg 12 százalékos az orosz termékek súlya a németországi olajimportban, mindössze egyetlen finomító ellátását érinti, ezt viszont  néhány napon belül nullára csökkentik és így teljesen ki tudják váltani az orosz olajat.

Ma azt tudom mondani, hogy egy embargó menedzselhetővé vált Németország számára

– fogalmazott.

A Greenpeace új elemzése szerint Ukrajna megtámadása óta összesen nyolc tankhajó érkezett Nagy-Britanniába, amelyek 220 millió font, átszámolva nagyjából 99,2 milliárd forint értékű import olajat szállítottak az országba, számolt be a Sky News. A Greenpeace a szupertankerek útját rögzítve arra jutott, hogy ebben az időszakban az Egyesült Királyság 1,9 millió hordónyi orosz olajat vásárolt, amelynek legnagyobb része gázolaj volt,

Az Egyesült Királyság szankciói között szerepel, hogy orosz tulajdonú vagy üzemeltetésű hajók nem köthetnek ki az országban, azonban más zászló alatt  közlekedő hajók gond nélkül importálhatnak orosz fosszilis tüzelőanyagokat. A Greenpeace szerint az orosz olaj legálisan érkezett a szankciók bevezetése óta is, a hajókra vonatkozó tilalom gyakorlatilag értelmetlen.

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#gazprom#szijjártó péter#bulgária#lengyelország

Címlapról ajánljuk