Külföld

Dohányzó pilóta miatt zuhant le az utasszállító

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 10:13

A Kairóba tartó gép 2016-ben csapódott a Földközi-tengerbe, a fedélzeten lévő 66 ember mind meghalt. 

Francia szakértők jelentése szerint a pilóta dohányzása okozta azt a pilótafülkében keletkezett tüzet, ami miatt 2016-ban lezuhant az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata. Az Airbus A320-as típusú gép május 19-én, nagyjából hajnali fél háromkor zuhant a Földközi-tenger vízébe, 66 emberrel a fedélzetén. A balesetet senki sem élte túl.


Az egyiptomi hatóságok terrortámadást emlegettek az esettel kapcsolatban, de a légibalesetekkel foglalkozó francia hatóság, a BEA két évvel később elkészült jelentése a pilótafülkében keletkezett tűzzel magyarázta a gép lezuhanását, ami miatt a pilóták elvesztették az irányítást a repülőgép felett. A jelentés szerint a pilóták beszélgetéseiről készült hangfelvételeken hallani lehetett, hogy a legénység tagjai egy tűzről beszélnek.

A BEA jelentése akkor arról nem tett említést, hogy mi okozhatta a tüzet. Erre csak azután derült fény, hogy az esettel foglalkozó francia bíróság számára egy újabb jelentést készítettek szakértők, amit egy hónapja nyújtottak be, és amit megszerzett a Corriere Della Sera című olasz lap.

Az újság beszámolója szerint a 136 oldalas jelentésben a szakértők megállapították, hogy a pilóták repülés közben dohányoztak a pilótafülkében, és a parázs begyújtotta az egyik, pár nappal korábban lecserélt oxigénmaszkból szivárgó oxigént. A jelentés szerint a szivárgás amiatt történt, hogy a cserét végző karbantartó vészhelyzeti állásban rakta el a maszkot, amiből emiatt szivárogni kezdett az oxigén.


Nyitókép: Az EgyptAir egyiptomi légitársaság 2016 májusában lezuhant gépének egyik darabja. Fotó: Egyptian Armed Forces / Handout /Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#utasszállító#repülőgép#egyptair#egyiptom#földközi-tenger#repülőgép-baleset#zuhanás#vizsgálat#dohányzás#cigaretta#tűz

Címlapról ajánljuk