Külföld

Videóblogot vezet a háborús hétköznapokról a haláltól rettegő orosz katona

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 17:39

A 25 éves Anatolij Drjomov büszkén feszít bajtársaival az elfoglalt, kifosztott ukrán otthonokban, bízik a győzelemben, néha viszont szinte sír, és nagy véráldozatokról is beszámol.

Március 6-án, az orosz-ukrán háború második hetében indította el Telegram-csatornáját a 25 éves Anatolij Drjomov, majd több tucat videót publikált március 7-e és 15-e között, Popasna városából, a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójából, a szakadár luhanszki népköztársaság határvidékéről, ahol a háború kezdete óta változó intenzitású harcok zajlanak.

A videók egy részében Drjomov és bajtársai elfoglalt ukrán lakásokban töltik pihenőidejüket, ahol nyugodtan falatoznak az elmenekült lakók élelmiszeréből vagy éppen egymást szórakoztatják.

Több felvételen, amelyen Drjomov a bajtársaival együtt mutatkozik, az orosz katonák nagyon elszántnak és magabiztosnak tűnnek, káromkodva szidják az ellenséget. A vlogból a Szabad Európa készített összeállítást.

Néhány felvételen, amin csak Drjomov látható, szokatlanul őszintén beszél a félelmeiről. Március 9-i bejelentkezésében például azt mondta, lehet, hogy ez lesz az utolsó üzenete, és nagyon sok halottjuk és sebesültjük van. Egy későbbi videóban arról beszél, hogy már harmadik napja próbálják elfoglalni Popasnát és megtörni az ukrán ellenállást, de nagyon lassan nyomulunk előre. Nagyok a veszteségeik, de továbbra is bizakodóak. 

Drjomov egy repesztől meg is sebesült a harcokban, de hamar visszatért a frontra. Április 21-én posztolt utoljára videót, azóta csak egy rövid üzentet küldött azzal, hogy életben van.

Drjomov csatornáját 35 ezren követik, és míg az oroszok körében sztárrá vált, addig az ukránok inkább szidalmazzák, és a katonák halálára vonatkozó 200-as kód beírásával heccelik.

Nyitókép: www.rferl.org

#Külföld#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk