Külföld

Ukrán külügyminiszter: Putyinnak rossz napja volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 21. 9:31

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint április 20. rossz napja volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, az amerikai képviselőházban megszavaztott több mint 61 milliárd dolláros segélycsomag miatt.

Mint arról szombat este az rtl.hu is hírt adott, hosszas huzavona és belpolitikai csatározások után megszavazta az Egyesült Államok képviselőháza az Ukrajnának szánt több mint 61 milliárd dolláros (22 ezer milliárd forintnyi) segélyt. 310 képviselő – köztük a republikánusok csaknem fele – szavazott a javaslat mellett, míg 112-en ellene, így a javaslat végül csont nélkül átment.

A javaslat ezután a demokrata többségű szenátus, majd Joe Biden elé kerül, így várhatóan hamarosan ratifikálni fogják azt. Ezt az elnök közleményben sürgető feladatnak nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren köszönte meg az amerikai képviselőknek, hogy megszavazták a beterjesztést. Az amerikai képviselők egyébként elfogadtak még egy fontos törvényjavaslatot: az Oroszország elleni szankciók részeként a zár alá vont orosz vagyonokat átadják Ukrajnának, hogy hadifelszerelést vásárolhasson belőle.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren így üdvözölte a segélycsomag megszavazását:

Rossz nap Putyinnak. Rossz nap mindenkinek, aki abban bízott, hogy Amerika meginog, amikor meg kell védenie, amit és akit képvisel.

Dmitro Kuleba háláját fejezte ki az Egyesült Államok Képviselőházának, elnökének és mindkét párt tagjainak, hogy elfogadták a régóta várt ukrajnai segélytörvényt:

Mindenki, aki ezt a döntést meghozta, jól döntött. Az Egyesült Államok megerősítette globális vezető szerepét.

Az ukrán külügyminiszter zárásképp sürgette a törvényjavaslat mielőbbi ratifikálását, hogy a frontvonalban harcoló ukrán alakulatokhioz mielőbb eljuthassanak az élet-halál kérdését jelentő amerikai fegyver- és lőszerszállítmányok.  


Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én totális inváziót indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Nyitókép: REUTERS/Valentyn Ogirenko

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#dmitro kuleba#ukrajna#külügyminiszter#egyesült államok#segélycsomag

Címlapról ajánljuk