Külföld

Megszavazta az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárd forintnyi segélyt az USA képviselőháza

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 21:21

Hosszas huzavona után jutottak csak megállapodásra az amerikai képviselők.

Szombat este megszavazta az USA képviselőháza az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárd forintnyi segélyt. 310 képviselő szavazott a javaslat mellett, míg 112-en ellene, így a javaslat csont nélkül átment – pedig több hónapnyi huzavona kellett ahhoz, hogy végre szavazásra kerülhessen sor.

A javaslatot támogató képviselők ukrán zászlókat lengetve ünnepelték a végeredményt.

A javaslat ezután a szenátus, majd Joe Biden elé kerül, akik várhatóan ratifikálni fogják azt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren köszönte meg az amerikai képviselőknek, hogy megszavazták a beterjesztést.

Az ukrán segély után a képviselők még megszavaztak 9 ezer milliárd forintnyi segélyt Izraelnek is. Ezt 366-an támogatták, és 58-an ellenezték. A Tajvannak szánt 3 ezer milliárd forintnyi segélyt, illetve az Oroszországgal, Iránnal és Kínával szembeni szankciókat tartalmazó csomag is nagy többséggel ment át a képviselőházon.

A segélyekről szóló javaslatot még Joe Biden terjesztette be tavaly, de az fennakadt a házbéli republikánusok ellenállásán. Donald Trump és köre ellenezte hevesen a segélyt, taktikai-politikai és ideológiai okokból is, írja a Telex.

Korábban arról is írtunk, amikor Zelenszkij azt mondta: Ukrajna sorsa az Egyesült Államoktovábbi támogatásától függ. Zelenszkij szerint Ukrajna stratégiai partnereként az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa országát. Hozzátette, hogy az amerikai-ukrán szövetség fennmaradására számít.

Nyitókép: Mike Johnson republikánus házelnök (k) az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. április 20-án. A kongresszus alsóháza ezen a napon szavaz az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtandó támogatásról, valamint a TikTok kínai videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatás korlátozásáról. Fotó: MTI / EPA / Jim Lo Scalzo

#Külföld#usa#joe biden#ukrajna#segély#szavazás#képviselőház#támogatás#donald trump

Címlapról ajánljuk