Külföld

Fico: Nem Magyarország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 20:16

A volt miniszterelnök kirohanást intézett a szlovák demokrácia védelmében, miután őt és volt belügyminiszterét bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják. A miniszter előzetes letartóztatását el is rendelték.

Nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Smer-SD párt elnöke szombaton sajtótájékoztatón.

Fico elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg. 

Kalinák előzetes letartóztatását még szombat délután el is rendelték, azonban ő fellebbezett a döntés ellen, amiről a legfelsőbb bíróságnak kell majd döntenie. A volt miniszter addig is őrizetben marad.

Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az uniós tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit.

Fico szerint „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai tartomány”. 

Szerinte az ország élén bűnözők állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma – ismételte meg újságírói kérdésre, majd újabb kirohanást intézett a szerinte fasiszta bűnöző Igor Matovic volt kormányfő és pénzügyminiszter, valamint Daniel Lipsic, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetője ellen.

 „Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak” – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy figyelemmel követik „a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket”. Az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem – mondta.

Nyitókép: Robert Fico és Robert Kalinák 2010-ben, még kormányon. – Tomas Halasz/MTI/TASR

 

#Külföld#szlovákia#robert fico#robert kalinák#korrupció#hivatali visszaélés#befolyással üzérkedés#bűnszövetkezet#demokrácia#szijjártó péter#smer

Címlapról ajánljuk