Külföld

Sikkasztással vádolta meg a francia elnökjelöltet az Európai Csalás Elleni Hivatal

rtl.hurtl.hu

2022. április 17. 20:48

Marine Le Pen eddig jó esélyekkel indult a választás második fordulójában Emmanuel Macron elnök ellen.

Az Európai Unió forrásainak jogtalan felhasználásával foglalkozó (többek között egykor Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége ellen vizsgálódó) Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azzal vádolja Marine Le Pen francia elnökjelöltet és több párttagját, köztük az édesapját, hogy európai parlamenti képviselőként mintegy 620 000 eurót sikkasztottak és pártcélokra használtak fel – számolt be a hírről a Guardian.

A vádak nagyon rosszul jöttek Le Pennek, hiszen április 24-én, egy hét múlva mérkőzik meg a francia elnökválasztás második fordulójában Emmanuel Macron elnökkel.

Az OLAF-jelentés szerint Le Pen 2004 és 2017 közötti európai parlamenti képviselői tevékenysége alatt személyesen csaknem 137 ezer euró uniós forrást csoportosított át a Nemzeti Front, majd a 2018-ban Nemzeti Tömörülésnek elnevezett párt részére, például rendezvényszervezésre. Édesapját, Jean-Marie Le Pent, Louis Aliot-t, korábbi élettársát és a párt volt alelnökét, valamint Bruno Gollnisch-t, a párt másik fontos tagját szintén közpénzekkel való visszaéléssel vádolja a jelentés. Mindannyian tagadták a vádakat.

Az egyik eset során Marine Le Pen 2010-ben 5000 euró értékben igényelt szállodai szobákat 13 párttag számára, hogy részt vegyenek az Európai régiók és a pénzügyi válság című konferencián. A résztvevők egyike azonban levélben fordult az Európai Parlamenthez, és azt állította, hogy a találkozót valójában a Nemzeti Front elnöksége tartotta.

Marine Le Pen állítólag egy európai uniós zászlót akasztott ki az ülésen, hogy fényképeket készítsenek róla, majd arra utasította a kollégáit, hogy „tegyék el azt a szart”.

Le Pen ellen ezen felül 2018 óta folyik vizsgálat, amiért állítólag európai parlamenti asszisztenseknek szánt uniós pénzeket használt fel a párt munkatársainak fizetésének finanszírozására.

Az elnökjelölt nemrég letagadta, hogy kölcsönt kapott volna kampánya finanszírozására a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó magyar MKB Banktól.

Nyitókép: Marine Le Pen / Getty Images

#Külföld#marine le pen#franciaország#elnökválasztás#emmanuel macron#sikkasztás#európai csalás elleni hivatal

Címlapról ajánljuk