Belföld

Nyilvánossá tették a Tiborcz István volt cégére vonatkozó OLAF-jelentést

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 13:33

Az Európai Csalás Elleni Hivatal azonban több részletet is kitakart az Elios korrupciógyanús közvilágítási beruházásait vizsgáló dokumentumból.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Eleven Gyál civil csoportot képviselve megszerezte az Elios közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálati jelentést – közölte honlapján a TASZ. A jelentést közzé is tette a szervezet, hogy a sajtó feldolgozhassa.

A dokumentumből kiderül, hogy milyen következtetésekre jutott az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Tiborcz István, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök veje volt cégének korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatban.

Az Eleven Gyál a TASZ segítségével az Európai Unió Törvényszékén perelte be az Európai Bizottságot az Elios-vizsgálati jelentés kiadásáért. Ugyanis az Elios Zrt. uniós forrásból korszerűsítette a Pest megyei Gyál közvilágítását is LED-es lámpákkal, sok más magyarországi településhez hasonlóan. Azonban a beruházásokkal kapcsolatban korrupciós gyanú merült fel, ráadásul a gyáli civilek szerint az új közvilágítás minősége sokkal rosszabb lett.

Az ügyben a magyar hatóságok megszüntették a nyomozást. Az OLAF ugyan vizsgálódott Magyarországon, az elkészült jelentés kiadását megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a vizsgálat céljait.

A jelentés nem teljes, a szövegből bizonyos személyes adatokat és más információkat kitakartak. Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője közölte: „A jelentés kitakart részeinek megszerzése még előttünk áll, de az oknyomozó újságírók végre megkezdhetik azt a munkát, ami fényt derít a visszaélések részleteire. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy tisztán lásson”.

Nyitókép: Tiborcz István és Orbán Viktor / Facebook

#Belföld#tiborcz istván#elios#tasz#közvilágítás#korrupció#olaf#európai unió#gyál

Címlapról ajánljuk