Külföld

Német hírszerzés: az orosz stratégia része volt a bucsai civilek lemészárlása

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 14:25

Lehallgatott katonai rádióüzenetekből derült ki, hogy a lakosság megfélemlítése, az ellenállás megtörése volt a cél, mint Szíriában.

A német hírszerzésnek sikerült lehallgatnia és rögzítenie a Bucsát elfoglaló orosz csapatok rádiós kommunikációját, amiben civilek megöléséről és kínzásáról is beszélgettek egymással – számolt be a hírről a német Spiegel, amelynek cikkét a 444 szemlézte.

A lap szerint a lehallgatott beszélgetések is megerősítik, hogy a civil lakosság elleni kegyetlenkedések az orosz hadsereg stratégiájának tudatos részei lehetnek.

Olyan párbeszédeket sikerült lehallgatni, amik alapján a sajtóban is megjelent fotókon szereplő konkrét személyeket – halott, megkínzott bucsai civileket – tudtak beazonosítani. Rögzítettek például egy olyan beszélgetést, amiben egy katona arról számol be a társának, hogy a bucsai főúton agyonlőtt egy kerékpározó helyi lakos. A halott biciklistáról készült fotó azután néhány napja bejárta a világsajtót. Egy másik beszélgetésben arról esik szó, hogy a foglyuk ejtett ukrán katonákat előbb vallassák ki, aztán lőjék agyon.

Bár Oroszország továbbra is tagadja a vélhetően több száz ukrán halálos áldozatot követelő bucsai mészárlás tényét, a német titkosszolgálat jelentése alapján a gyilkosságok nem egyéni túlkapások voltak az ukránok okozta katonai veszteségek miatt bosszúszomjas orosz katonák részéről.

A civilek és a hadifoglyok elleni erőszak valójában a védők lelki ellenállásának felőrlését szolgálja, akárcsak az ukrán városok, kórházak, iskolák kíméletlen bombázása.

Ez pedig a szír kormányerők és a velük szövetséges orosz reguláris vagy irreguláris erők (például a Wagner-csoport), illetve orosz légierő stratégiája volt Szíriában.

A német kémelhárítás adatai szerint a Wagner-csoport zsoldosainak kulcsszerepe volt a legdurvább bucsai kínzásokban. A gyilkosságok legnagyobb részét pedig a Bucsát megszálló 64. gépesített lövészdandár alegysége hajtotta végre, amelynek eredeti állomáshelye az orosz Távol-Kelet, és személyi állományuk nagyrészt mandzsu származású katonákból áll.

Nyitókép: Meggyilkolt ukrán civilek holttesteit szállítják el Bucsában 2022. április 6-án. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#bucsai mészárlás#németország#titkosszolgálat#ma

Címlapról ajánljuk