Belföld

Amerikai tankokat fotóztak Nyíregyházán

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 1. 20:17

A szállítmány úticélja Lengyelország.

Egy egész szerelvény harckocsit fényképezett olvasónk péntek délután négy óra körül a nyíregyházi vasútállomáson.

„A szerelvény körül, ami elég hosszú volt, csak MÁV-os emberek sétáltak. A tankokról csak a nagy 31-es számot lehetett tisztán kivenni” – írta olvasónk. A képekről megállapítható, hogy amerikai Abrams harckocsik vannak a szerelvényen.

A szállítmánnyal kapcsolatban megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium és a MÁV sajtóosztályát is. A MÁV eddig nem válaszolt, a minisztérium viszont azt közölte:

Az elkövetkező napokban Románia felől több vasúti szerelvény halad Magyarországon és Szlovákián át Lengyelországba. A vasúton szállított eszközök az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Lengyelországba és a 2014 óta működő ATLANTIC RESOLVE feladatban vesznek részt, az ott állomásozó amerikai erők váltását szolgálják.  

A tankok így nem Ukrajnába mennek. 

Orbán Viktor korábban arról beszélt, azért nem engedi a kormány, hogy fegyvereket szállítsanak Magyarországon keresztül az Oroszország által megtámadott nemzethez, mert ezek „megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát.” 

Egy szállítmányról pénteken videó is készült, amit a magyar-román közeli Nyírábrányban vettek fel:

Szijjártó Péter külügyminiszter még február végén jelentette be, nem engedi a kormány, hogy fegyvereket szállítsanak Magyarországon keresztül Ukrajnába. Ahhoz azonban hozzájárultak, hogy az Európai Unió fegyvereket küldjön Ukrajna megsegítésére.

Nyitókép: olvasónk / rtl.hu

#Belföld#orosz-ukrán háború#nato#tank#fegyver#szállítás#lengyelország#nyíregyháza

Címlapról ajánljuk