Külföld

Egy olasz lap arról írt, hogyan lehetne megölni Putyint

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 17:21

Az orosz nagykövet perre ment a La Stampa cikke miatt, aminek az volt a címe: „Ha csak a zsarnok megölése az egyetlen lehetőség”.

Beperelte az olasz La Stampa nevű lapot az ottani orosz külügyminiszter, Szergej Razov. A diplomata egy elemző cikket sérelmezett, ami Vlagyimir Putyin megölésének a lehetőségét firtatta.

A „Ha csak a zsarnok megölése az egyetlen lehetőség” című írás szerinte az újságírás szabályaival és az emberi jó ízléssel is szembemegy. Razov bűnpártolással és bűncselekményre való felbujtással vádolja a lapot.

A cikk arról szólt, hogy ha minden más módszer sikertelennek bizonyul az ukrajnai háború megakadályozására, akkor lehet, hogy csak Putyin megölése vethet véget az ottani vérontásnak, írja a Guardian.

Korábban egy amerikai szenátor is Putyin elleni merényletre biztatta az orosz tábornokokat. Lindsey Graham republikánus szenátor kijelentette, hogy szerinte ez az egyetlen megoldás arra, hogy lezárják az Ukrajna elleni orosz invázióval kialakult nemzetközi krízist.  Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is hasonló kijelentést tett, ő is azzal érvelt Putyin „fizikai kiiktatása” mellett, hogy ez az egyetlen kiút a háborúból. Később visszakozott a nyilatkozattól. Az orosz vízilabda-válogatott volt kapitánya is az orosz elnök megölésére biztatott.

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz elit tagjai máris tervezgetnek egy merényletet Putyin ellen. Az orosz elnök lehetséges stressz-szintjéről a Fókusz készített riportot.

Nyitókép: Simona Granati – Corbis / Corbis via Getty Images

 

#Külföld#putyin#olaszország#nagykövet#per#merénylet#sajtó#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk