Külföld

Putyin elleni merényletre szólította fel az oroszokat egy amerikai szenátor

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 11:57

A súlyos kijelentéseiről ismert Lindsey Graham republikánus politikus szerint Putyin „kiiktatása az egyetlen megoldás”. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni politikai merényletre szólította fel az orosz hadsereg tisztjeit csütörtökön Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor. A Republikánus Párt egyik vezető politikusának számító dél-karolinai szenátor erről a Fox News amerikai hírtelevízió egyik beszélgetős műsorában beszélt, majd megismételte azt a Twitter-oldalán is.

Graham kijelentette, hogy szerinte ez az egyetlen megoldás arra, hogy lezárják az Ukrajna elleni orosz invázióval kialakult nemzetközi krízist.

A politikus közölte, hogy valakinek az orosz vezetésben követnie kellene a Julius Caesar ókori római császárt megölő Brutus, valamint az Aldof Hitler náci német kancellár ellen sikertelen merényletet végrehajtó Claus von Stauffenberg példáját.

Van egy Brutus Oroszországban? Van egy sikeresebb Stauffenberg ezredes az orosz hadseregben? Ez csak úgy érhet véget, ha valaki Oroszországban kiiktatja ezt a fickót. Nagy szolgálatot tennél a hazádnak és a világnak.

Nemrég Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is hasonló kijelentést tett, ő is azzal érvelt Putyin „fizikai kiiktatása” mellett, hogy ez az egyetlen kiút a háborúból. Később visszakozott a nyilatkozattól.

Bár Lindsey Graham-et olyan politikusként ismerik az Egyesült Államokban, aki hajlamos a nagyotmondásra, a Wall Street Journal a kijelentésével kapcsolatban megjegyzi, hogy Graham három évtizeden át szolgált jogászként az amerikai légierő kötelékében, és katonai és külpolitikai kérdésekben befolyásos politikusnak számít a Republikánus Párton belül, olyasvalakinek, akinek adnak a véleményére.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai parádén, 2017-ben. Fotó: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#merénylet#lindsey graham#szenátor#politikai merénylet#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk