Külföld

Luxemburg külügyminisztere kimondta: halál Putyinra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 17:42

Jean Asselborn szerint Vlagyimir Putyin fizikai kiiktatása lehet az egyetlen kiút a háborúból. Utóbb elismerte, hogy hiba volt ezt mondania.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fizikai kiiktatása, azaz halála lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének, jelentette a Luxembourg Times.

Asselborn nem tudja elképzelni, hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A luxemburgi külügyminiszter a 100,7 nevű helyi közszolgálati rádióadónak adott interjújában azt mondta:

Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna. Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék

– idézte a külügyminiszter rádióadásban elhangzott szavait a Luxembourg Times.

Asselborn nyilatkozatát többen elítélték, amire a külügyminiszter úgy reagált, hogy a kritika jogos, de szavait az érzelmi felindultság váltotta ki. Úgy fogalmazott:

Kibukott belőlem ez a két szó (fizikailag megsemmisíteni), bár jól tudom, hogy egy külügyminiszter ilyet nem mondhat. 18 éve vagyok ilyen poszton, de nem tudtam úrrá lenni az ártatlan emberek szenvedését okozó igazságtalanság kiváltotta érzelmeimen.

Arról, hogy milyen esély és mód lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalomból való, akár erőszakos eltávolítására, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. Az orosz erők azóta Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyors reagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Nyitókép: Putyin-ellenes tüntetők Budapesten, március 1-jén – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Külföld#orosz-ukrán háború#luxemburg#jean asselborn#vlagyimir putyin#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk