Külföld

„Egy ötéves kisgyerek azt kiabálta, nem akar meghalni” – megszólaltak a porig bombázott színház túlélői

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 12:28

Az óvóhelyként használt mariupoli színház főbejáratához közel voltak azok, akik valahogy túlélték a támadást, és most nyilatkoztak a BBC-nek. Pokoli jelenetekről számoltak be. Még mindig nem tudni, hányan élték túl a támadást, amit célzottan, jól irányítható bombával hajtottak végre az oroszok.

Forró vízért állt sorba a 27 éves Marija Rodjonova, amikor múlt szerda délelőtt bomba csapódott egy szovjet kori színház épületébe Mariupolban. A tanárnő ekkor már tíz napja élt az épületben, miután két kutyájával el kellett hagynia 9. emeleti lakását. Nagyjából 1000-1200 menekült tartózkodott itt. Volodimir Zelenszkij elnök szerint eddig 130-at sikerült kimenteni.

A robbanás olyan hangos volt, hogy fizikai fájdalmat érzett tőle a füleiben. Amikor elszabadult a pokol, egy férfi a falhoz szorította, és a saját testével védte. A BBC-nek felidézte: ezután a földre zuhant, arcára pedig törött üvegek hullottak. Egy nő segített felkelni neki, aki maga is súlyos arcsérülést szenvedett.

A robbanás zajai elhaltak, és lecserélték őket a sikolyok.

Marija, aki a Vörös Kereszt önkéntese, ezután szaladt volna az elsősegélycsomagért, de eszébe jutott, hogy az a színház épületén belül van – ide pedig a törmelék miatt nem lehetett bejutni. Így tehetetlen maradt a több tucatnyi sebesült között, akik talán csak azért maradtak életben, mert épp vízért álltak sorba a kapunál.

„Nem tudtam mit csinálni két órán keresztül” – idézte fel a BBC-nek az eseményeket. „Csak álltam ott. Sokkban voltam.”

A színház, mielőtt lebombázták. Fotó: Satellite image (c) 2022 Maxar Technologies.

A robbanás helyszínén rengeteg vért, nyílt sebet és síró gyereket lehetett látni. 

A 27 éves lakatos, Vladiszlav – aki nem akart a teljes nevével szerepelni – éppen a támadás előtt ment be az óvóhelyre, hogy megkeresse ott időző barátait. Ő is a főbejáratnál volt, amikor a rakéta becsapódott. Másokkal együtt a pincébe rohant, majd tíz perccel később hallotta, hogy ég az épület, és a visszament a földszintre, ahol óriási káosz fogadta.

„Szörnyű dolgok történtek” – idézte fel. Rengeteg vérző embert látott, néhányan nyílt törésektől szenvedtek. 

Egy anya a romok alatt próbálta megtalálni a gyermekeit. Egy ötéves kisgyerek azt kiabálta, hogy »nem akarok meghalni«. Szívszaggató volt.

Lézerirányítású bomba okozta a hihetetlen pusztítást

A lap elemzése szerint csupán egy rakéta hullott az épületre, aminek a parkolójába jó nagy betűkkel ki volt írva a „gyerekek” szó, hogy elkerüljék a bombázást.

Az oroszok mégis célzottan támadhatták meg a színházat.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint nagy valószínűséggel egy KAB-500L lézerirányítású bombát, vagy ahhoz hasonló típust vetettek be az oroszok a színház ellen, ezért okozott akkor pusztítást egyetlen találat, hogy még műholdképeken is drámai a látvány.

A színház, miután lebombézték. Satellite image (c) 2022 Maxar Technologies./Getty Images

A bombázás előtt az oroszok azt állították, hogy a színházban fegyvereket tartanak az ukránok. Az olasz kormány azóta jelezte, hogy készek finanszírozni az épület újjáépítését a háború után.

A CNN-nek a színházban tartózkodó menekültek egyikének apja adott interjút. Felidézte, ő volt az, aki azt tanácsolta a lányának, hogy ott keressen menedéket a támadás előtt. „Amikor másnap hallottam a híreket a bombázásról, majdnem megőrültem” – mondta. Szerencsére később kiderült, hogy a lány a bombázás előtt nem sokkal elhagyta a színházat, így megmenekült.

A városi tanács a támadás utáni napon közölte, hogy 130 embert mentettek ki a színházból, későbbi hírek pedig arról szóltak, hogy talán sokkal többen megmenekülhettek. Azóta azonban nem érkezett érdemi hír, így pontosan még mindig nem tudni, hány halálos áldozatot követelt az orosz támadás. A hadsereg folyamatosan lövi a várost, így lassan halad a mentés, mivel a támadások miatt nehéz hozzáférni az épülethez a mentőegységeknek.

Nyitókép: UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY / Anadolu Agency via Getty

#Külföld#mariupol#színház#bombázás#zelenszkij#mentés#túlélő#orosz-ukrán háború#ma

Címlapról ajánljuk