Külföld

Nincs szervezett mentés Mariupolban, ahol több mint ezren lehetnek a lebombázott színház romjai alatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 17:50

Az ostromlott város vezetése szerint naponta 50-100 bombatalálat éri a várost, a lakóépületek 80 százalékát lerombolták az oroszok.

Hátráltatja a lebombázott mariupoli színház romjai alatt rekedt emberek kimentését, hogy a mentőszolgálatok nem működnek a városban, és folyamatos az újabb orosz támadás veszélye – idézi a CNN a donyecki régió egykori kormányzóját.

Az emberek mindent maguk csinálnak. A barátaim odamentek segíteni, de a folyamatos ágyúzás miatt nem voltak biztonságban. Az emberek maguk takarítják el a romokat. Nincs szervezett mentés, mert azok a szolgálatok, amelyeknek menteni, ápolni, temetni kellene az embereket, már nem léteznek

– mondta Szerhij Taruta. Legutóbbi információi szerint 130 embert mentettek ki a romok alól. A színházban 1300-an kerestek menedéket, a volt kormányzó korábban azt közölte, hogy az épület óvóhelye sértetlen maradt.

A mariupoli városháza csütörtöki tájékoztatása szerint, amit az AFP idéz, harmincezren menekültek el az ostromlott városból, ahol a lakóépületek 80 százalékát lerombolták az oroszok. A közlés szerint egy uszodát is bombáztak, ahol civilek, főleg nők, gyerekek és idősek kerestek menedéket. Naponta 50-100 bombatalálat éri a várost, ahol mintegy 350 ezren rejtőzködnek a pincékben és óvóhelyeken – számoltak be.

Nyitókép: a színház még a bombázás előtt. Jól láthatóan jelezték, hogy gyerekek vannak az épületben. Fotó: Maxar Technologies műholdfelvétele

#Külföld#mariupol#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk