Külföld

Életben maradtak a lebombázott mariupoli színházban elbújt nők és gyerekek

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 10:17

Az épület alatti óvohelyen bújtak el, ez mentette meg őket.

Életben maradtak Mariupolban azok a nők és gyerekek, akik a szerdán lebombázott színházépület pincéjében kialakított óvóhelyen kerestek menedéket a harcok elől – közölték csütörtökön helyi tisztségviselők. Egy helyi ukrán képviselő a BBC brit közszolgálati adónak elmondta, hogy több mint ezer nő és gyerek volt az épületben, amikor azt bombatalálat érte.

Az épület megsemmisült, több mint ezer gyerek és nő van az óvóhelyen a pincében. Percekkel ezelőtt azt az információt kaptuk, hogy az óvóhely épen maradt, és az ott lévő emberek túlélték a támadást.

A képviselő közölte, hogy egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy vannak-e sebesültek, vagy halottak, de úgy tűnik, hogy a nagy többségük túlélte, és nem sebesült meg.


A régió korábbi vezetője szintén erről számolt be a Facebook-oldalán – írta a CNN. Szergej Taruta elmondta, hogy a színház óvóhelye kibírta a bombatámadást, és „az emberek élve jönnek elő”.

A színházat szerdán bombázta le az orosz hadsereg az ukrán hatóságok közlése szerint. Az épületről pár nappal korábban készült műholdképen látni lehet, hogy az színház két oldalára a „gyerekek” szót írták fel jól látható, nagy betűkkel a földre, oroszul, hogy tudassák, ott civilek kerestek menedéket.

Az ukrán hatóságok biztosak benne, hogy az oroszok szándékosan lőtték az épületet. Az orosz védelmi minisztériumnál a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint úgy gondolják, hogy a helyi védők aknázták alá és robbantották fel a színházat.

Nyitókép: Twitter / Christo Grozev

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#színház#bombatámadás#bombázás#civilek#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk