Külföld

Több mint egy év után két új Covid-halálesetről adott hírt Kína

rtl.hurtl.hu

2022. március 19. 11:16

Az új fertőzések több mint felét, és a két halálozást is egyetlen tartományból jelentették.

Két új Covid-halálesetről számolt be szombaton a kínai nemzeti egészségügyi bizottság. Kína szárazföldi területén a hivatalos tájékoztatás szerint tavaly január óta nem történt a koronavírussal összefüggő halálozás.

A mostani két haláleset az északkeleti Csilin tartományban történt, ahol a fertőzésszámok növekedése miatt több városban lezárások, szigorú korlátozások vannak. Szombaton országszerte 4051 új fertőzést jelentettek, ami kevesebb, mint az előző napi 4365, az új esetek több mint felét Csilin tartományban regisztrálták.

Az AFP hírügynökség szerint a két új halálesetet eldugták az egészségügyi bizottság napi jelentésében, és az állami irányítás alatt álló médiában is alig esett szó róluk. A járvány terjedését Kínában szigorú határellenőrzésekkel, hosszú karanténidőszakkal és célzott lezárásokkal igyekeztek akadályozni, de a gyorsabban terjedő omikron variáns kikezdi a kínai kormány „zéró-Covid” stratégiájának fenntarthatóságát.

Az elmúlt hetekben kormányzati tisztviselők meglebegtették ugyan, hogy egy ponton túl Kínának más országokhoz hasonlóan együtt kell élnie a koronavírussal, ugyanakkor csütörtökön Hszi Csinping kínai elnök arról beszélt, hogy ragaszkodnak a „zéró-Covid” stratégiához, ugyanakkor célzottabb intézkedéseket tesznek.

Mint arról a napokban írtunk, a koronavírus omikron variánsa miatt pár nap alatt annyi ember fertőződött meg Kínában, mint a világjárvány legelején.

Nyitókép: Jia Chenglong/VCG via Getty Images

#Külföld#kína#koronavírus#covid

Címlapról ajánljuk