Külföld

Meglódult az orosz tábornok fantáziája: szlávokat irtó, vándormadarakkal terjesztett biológiai fegyverekről beszél

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 19:31

Még Oroszország külügyminisztere is terjeszti azt az összeesküvés-elméletet, hogy léteznek ezek az Ukrajnában – amerikai megbízásra – kifejlesztett kórokozók.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentésében szokás szerint ismertette, hogy hány ukrán katonai eszközt semmisítettek meg a harcokban. Ő volt az, aki nemrég azt állította Ukrajna NATO-tag szomszédairól, hogy területükről ukrán vadászgépek indulnak harcba az oroszok ellen.

A szóvivő most újabb nyilatkozatot tett az orosz hivatalos kommunikációban már korábban is emlegetett, állítólagos ukrajnai biológiaifegyver-laboratóriumokról, amiket az állítás szerint az USA finanszíroz.

Konasenkov azt mondta, az orosz fegyveres erők bizonyítékot találtak arra, hogy a Pentagon egy halálos kórokozók titkos, egyebek között vándormadarak általi terjesztésére szolgáló mechanizmus létrehozására irányuló kutatásokat támogatott.

Konasenkov szerint az amerikai fél azt tervezte, hogy 2022-ben Ukrajnában a madarak, denevérek és hüllők kórokozóival kapcsolatos munkát folytat majd, később áttérve az afrikai sertéspestis és a lépfene vándormadarak általi terjesztésének tanulmányozására.

Igor Kirillov, az orosz haderő sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi parancsnoka ezután tovább erősítette az összeesküvés-elméletet. Kijelentette: bizonyíték van arra, hogy a harkivi laboratóriumból több mint 140 olyan edényt szállítottak külföldre, amelyek denevérek ektoparazitáit – bolhákat és kullancsokat – tartalmaztak. Állítása szerint az egyik projekt keretében denevérek biológiai fegyverként való alkalmazását vizsgálták.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az amerikaiak célja olyan biológiai anyag előállítása,

amely képes szelektíven célba venni különböző etnikai csoportokat, különösen a szlávokat.

Beszámolója szerint az Egyesült Államoknak sikerült a kijevi, harkivi és odesszai biolaboratóriumok dokumentációjának és az ott tárolt bioanyagoknak a nagy részét Lvivbe és Lengyelországba szállítani.

A dezinformáció mögé Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felsorazkotott: csütörtöki antalyai sajtótájékoztatóján hivatalos magyarázatot sürgetett az Egyesült Államoktól a laboratóriumok működésére, amelyekben szerinte etnikai irányultságú biológiai fegyverek előállítását célzó kísérletek folytak.

Az orosz állam által terjesztett összeesküvés-elméletre a Fehér Ház szóvivője reagált, azt mondta: az Egyesült Államok teljes mértékben betartja a biológiai és vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményeket, ugyanakkor Oroszország az, amely régóta és tudhatóan alkalmazza ezeket. Példaként említette, hogy Vlagyimir Putyin politikai ellenfeleit, köztük Alekszej Navalnijt is így próbálták megmérgezni és megölni.

Nyitókép: Igor Kirillov / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#biológiai fegyver#oroszország#dezinformáció#fake news#propaganda

Címlapról ajánljuk