Külföld

Kudarc volt az ukrán és az orosz külügyminiszter találkozója

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 10:47

Tűzszünetről sem sikerült megállapodni.

Nem vezetett eredményre az ukrán és az orosz külügyminiszter csütörtöki tárgyalása. Az Ukrajnát képviselő Dmitro Kuleba a törökországi találkozó után azt mondta, nem sikerült megállapodásra jutni a tűzszünetről.

Kuleba szerint Szergej Lavrov szavai arra engedtek következtetni, hogy Oroszország folytatja az inváziót, amíg Ukrajna nem tesz eleget az orosz követeléseknek – az ország demilitarizálásának, a donbaszi szeparatista területek önálló államként való elismerésének, és a Krím Oroszország részeként való elismerésének, írja a Deutsche Welle, felidézve, hogy Kuleba már előzetesen sem fűzött nagy reményeket a találkozóhoz: azt mondta, a tárgyalás sikere azon múlik, hogy Lavrov milyen utasításokat és direktívákat kapott a Kremlből.

A Reuters beszámolója szerint Kuleba azt is elmondta, hogy Mariupolban a legrosszabb a helyzet, de Lavrov nem tett vállalást arra, hogy humanitárius folyosót létesítsenek a várost elhagyni szándékozóknak.

Az Al Jazeera azt írja, hogy Szergej Lavrov kijelentette: Oroszország folytatni akarja a tárgyalást Ukrajnával. Az orosz külügyminiszter szerint a Nyugat „veszélyesen viselkedik” Ukrajnával kapcsolatban, ahol „a terveknek megfelelően zajlik” az orosz „különleges katonai művelet”. Azt is mondta Lavrov, hogy „megújult világnézettel jövünk ki ebből a válságból (…) igyekszünk soha többé nem függeni a Nyugattól”.

Nyitókép: Cem Ozdel / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#szergej lavrov#dmitro kuleba

Címlapról ajánljuk