Külföld

Reagált az orosz biológiai- és vegyifegyver-vádakra a Fehér Ház szóvivője

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 5:57

Jen Psaki attól tart, hogy épp Putyin lesz az, aki beveti a tiltott fegyvereket Ukrajnában.

Reagált a Fehér Ház szóvivője arra az Oroszország által terjesztett összeesküvés-elméletre, ami szerint az Egyesült Államok biológiai- és vegyifegyver-laboratóriumokat működtet Ukrajnában. Twitter-bejegyzésében Jen Psaki az ilyen kijelentéseket abszurdnak nevezte, szerinte hasonló dezinformációs műveletet már számos alkalommal végrehajtott Oroszország.

 

A szóvivő szerint az Egyesült Államok teljes mértékben betartja a biológiai és vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményeket, ugyanakkor Oroszország az, amely régóta és tudhatóan alkalmazza ezeket. Példaként említette, hogy Vlagyimir Putyin politikai ellenfeleit, köztük Alekszej Navalnijt is így próbálták megmérgezni és megölni, de azt is felrótta Oroszországnak, hogy támogatja Szíriában az Aszad-rezsimet, amely többször bevetett vegyi fegyvert, Oroszország maga pedig a nemzetközi jogot megsértve biológiaifegyver-programot működtetett.

Jen Psaki figyelmeztetett, hogy Oroszország számos alkalommal vádolta a Nyugatot olyan cselekedetekkel, amelyeket valójában Oroszország követett el, és a mostani is nyilvánvaló próbálkozás részükről, hogy megpróbálják igazolni az Ukrajna elleni támadás jogosságát. A Fehér Ház szóvivője szerint lehet tartani attól, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvereket fog bevetni Ukrajnában, ehhez szolgáltatnak ürügyet a hamis állítások.

Szerdán éjjel az amerikai Képviselőház másfél billió dolláros költségvetési csomagról döntött, amelyből 13,6 milliárd dollárt (több mint 4600 milliárd forint) az ukrajnai háborúval kapcsolatos kiadásokra fordítanak. 6,5 milliárd dollárt (kb. 2200 milliárd forint) arra különítenek el, hogy csapatokat és fegyvereket küldjenek Kelet-Európába, és szövetséges erőket szereljenek fel az orosz fenyegetésre reagálva. 6,8 milliárd dollárt (kb. 2300 milliárd forint) pedig a menekültek ellátására és a szövetségesek gazdasági megsegítésére költenek, és ugyanebből a keretből támogatják az amerikai szövetségi hivatalokat, hogy be tudják tartatni az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, és védekezni tudjanak a kibertámadások ellen.

Nyitókép: A salisbury-i idegméreggel elkövetett támadás helyszíne – Fotó: Ben Birchall / PA Images via Getty Images

#Külföld#biológiai fegyver#vegyi fegyver#orosz-ukrán háború#amerikai egyesült államok#jen psaki

Címlapról ajánljuk