Külföld

Egy ukrán képviselő Mariupolban élő szülei havat olvasztanak, hogy ihassanak

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 14:40

Dmitro Gurin napok óta nem tud semmit szüleiről. Utolsó információi szerint egy alagsorban vannak, ahol nincsen sem fűtés, sem mellékhelyiség.

Az ukrajnai Mariupol napok óta el van zárva a külvilágtól. A város ellen az orosz erők indítottak tüzérségi támadást, az ukrán kormány szerint a civil áldozatok száma meghaladja az 1100 főt. A BBC cikke szerint a városban rekedt civilek hozzátartozói kétségbeesetten igyekeznek felvenni a kapcsolatot szeretteikkel.

Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő Mariupolban nőtt fel, szülei a gyakorlatilag lerombolt városban rekedtek. Utoljára négy napja sikerült felvennie a kapcsolatot szülei szomszédaival, azonban velük is mindössze fél percet tudott beszélni. Tőlük azt az információt kapta, hogy a szülei élnek, a bérházuk alatti pincében vannak.

Kérem, értsék meg, hogy ez nem menedékház világítással, vízzel és vécével. Ez egy alagsor, ahol nincs semmi

– mondta a BBC-nek. Gurin arról is beszélt, hogy a szüleinek havat kell olvasztaniuk, hogy vizet ihassanak, és kint, nyílt tűzön próbálnak főzni. „Ez már nem háború” – tette hozzá.

Ez nem hadsereg a hadsereg ellen, hanem szőnyegbombázás. Oroszország az emberiség ellen

– fogalmazott. 

Az elmúlt napokban többször is megkísérelték humanitárius folyosókon keresztül kimenekíteni a 430 ezer lakosú kikötőváros civil lakosait, ez azonban mindannyiszor meghiúsult, mert az orosz fél végül sosem tartotta be a tűzszünetet. Mintegy kétszázezer ember várja a lehetőséget, hogy elhagyhassa a várost.

Nyitókép: Jevhen Maloletka / AP / MTI

 

 

#Külföld#mariupol#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk