Külföld

Az oroszok lebombáztak egy gyermekkórházat Mariupolban a fegyverszünet alatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 18:38

Egy szülészet is tartozik az intézményhez.

Lebombázott egy mariupoli gyermekkórházat és szülészetet az orosz hadsereg, állítják az ukránok. A helyszínről videók is készültek, és már az ENSZ is reagált.

A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják, írja az MTI.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videót tett fel a Twitterre, amelyen állításuk szerint több, porig lerombolt kórterem látható. A videóhoz mellékelt szöveg szerint egy vagy több lövedék vagy bomba csapódott be a klinika udvarába.

Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt

– írta.

„Az orosz megszálló erők több bombát dobtak le a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas”, áll a városi tanács interneten közzétett közleményében. A kelet-ukrajnai Donyeck megye állami közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko azt közölte, hogy tizenheten, közöttük egy vajúdó nő, sebesültek meg a kórház elleni légicsapásban.

Az ukrán kormány szerint 1170 civil halt meg Mariupolban az ostrom kezdete óta. Oroszország február 24-én indított támadást Ukrajnában.

Egyetlen ukrajnai egészségügyi intézmény sem lehet soha célpont, jelentette ki szerdán New Yorkban Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban és most is „az egészségügyi létesítmények, kórházak egészségügyi dolgozók, mentők elleni támadások azonnali beszüntetését” követelik, mondta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Twitter

#Külföld#kórház#szülészet#orosz-ukrán háború#mariupol#bombázás

Címlapról ajánljuk