Külföld

Megindulhat az evakuáció Szumiból

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 11:44

Az ukránok dolgoznak a humanitárius folyosó megnyitásán. Még mindig kétséges, hogy sikerülhet-e az evakuáció.

Úgy néz ki, sokadik próbálkozásra sikerülhet kimenekíteni a civileket az északnyugati ukrán városból, Szumiból. Már többször is próbáltak humanitárius folyosót létesíteni a megtámadott városok lakosainak kimenekítésére, de az oroszok eddig nem tartották be az ezekhez szükséges tűzszüneteket, hétfőn pedig azt ajánlották fel, hogy Oroszország és Fehérororszország területére vezető humanitárius folyosókat nyitnak – ebből viszont Ukrajna nem kért.

A hírek szerint a menekülők lelövésésől elhíresült Irpiny és a jó ideje drámai helyzetben lévő Mariupol kiürítése is megkezdődhetett kedden, úgy tűnik azonban, hogy Mariupolt ezúttal is tovább lőtték az orosz erők, hiába indultak volna meg a menekülők konvojai. Ez a múlt hétvégén is így történt.

A CNN szerint a száz mérföldes út Szumiból az ukrajnai Poltavába vezet. Az útvonalat jóváhagyta az orosz és az ukrán fél is. A tűzszünet reggel kilenctől este kilencig tart.

Több tucat busz érkezik a városba, hogy elszállítsa a civileket. Ezen kívül húsz tonna ételt és gyógyszert is küldenek az ostromlott városba.

Hétfő éjszaka egy bombázásban több civil, köztük gyerekek is életüket vesztették a városban.

Szumiban számos külföldi diák is él, egyikük videót is posztolt a menekítésre várókról:

Nyitókép: EPA / ARKADY BUDNITSKY EPA-EFE / ARKADY BUDNITSKY

#Külföld#szumi#bombázás#humanitárius folyosó#menekülés#tárgyalás#civilek#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk