Külföld

Kevés előrelépést hozott az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 7. 20:04

Némi haladás történt a humanitárius folyosókkal kapcsolatban, de nem született olyan megállapodás, amely jelentősen javította volna az ukrajnai háborús helyzetet.

Véget ért az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások harmadik fordulója, amiről röviden beszámoltak a nagy hírügynökségek. A találkozó hétfőn, a fehérorosz-lengyel határnál, a fehéroroszországi Breszt régióban fekvő, meg nem nevezett helyszínen három órán át zajlott.

Hétfőn az ukrán vezetés határozottan visszautasította azt az orosz javaslatot, ami Oroszország és Belarusz felé nyitott volna humanitárius folyosókat. Moszkva hétfőn közöle azt is, hogy ha Kijev teljesíti az orosz feltételeket, azonnal leáll az offenzíva.

Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki hivatal tanácsadója a harmadik tárgyalás után Twitteren azt közölte, hogy kis előrelépés történt a humanitárius folyosók logisztikájával kapcsolatban, a segélyszállítás és a civilek evakuálása érdekében. Podoljak szerint intenzív konzultációkat folytattak a fő kérdésről is, az ukrajnai tűzszünet biztosításáról.


Oroszország vezető tárgyalója szerint a folyosók várhatóan kedden kezdenek el működni, jelentette az Associated Press. A Reuters hírügynökség egy másik ukrán tárgyalót idézett, aki szerint nem született olyan megállapodás, amely jelentősen javította volna a tágabb értelemben vett helyzetet.

Vlagyimir Megyinszkij orosz főtárgyaló az orosz televízióban azt mondta, hogy a fehéroroszországi tárgyalások nem feleltek meg a várakozásaiknak. „Reméljük, hogy legközelebb jelentősebb lépést tudunk tenni előre” – tette hozzá orosz delegáció vezetője. Megyinszkij szerint nem történt előrelépés a politikai rendezés terén, de reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások következő fordulója eredményesebb lehet.

Mindkét fél szerint a tárgyalások folytatódnak. Leonyid Szluckij orosz tárgyaló az orosz állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy a következő, negyedik fordulóra ismét Fehéroroszországban kerül sor hamarosan.

Nyitókép: a harmadik béketárgyaláson részt vevő ukrán és orosz küldöttség, jobbról a 3. Vlagyimir Megyinszki, orosz delegáció vezetője, balról a 2. Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter – Fotó: Maxim Guchek/BelTa/EPA/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#tárgyalások#humanitárius folyosó

Címlapról ajánljuk