Külföld

Ukrajna nem kér az Oroszországba vezető humanitárius folyosókból

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 10:39

A miniszterelnök-helyettes szerint Moszkva manipulációra használja Emmanuel Macron francia elnök segíteni akarását.

Ukrajna elutasítja az Oroszországba vezető humanitárius folyosókat, számolt be a Deutsche Welle.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint nem elfogadható az orosz javaslat, hogy az Oroszország által javasolt módon evakuálják a civileket Kijevből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból, mivel a humanitárius folyosók nagy része orosz városokba vezet.

Hétfőn Oroszország hat humanitárius folyosóra tett javaslatot, három közülük orosz városokba, egy Fehéroroszországba, kettő pedig Közép- és Délkelet-Ukrajnába vezetne.

Verescsuk felszólította Oroszországot, hogy egyezzenek bele hétfő reggeltől élő tűzszünetbe, hogy az ukrán lakosság a nyugat-ukrajnai Lviv városába menekülhessen. A televíziós tájékoztatón elmondta: hétfőn eljutott hozzájuk Moszkva ajánlata, miután Emmanuel Macron francia elnök egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. Verescsuk hozzátette: 

Remélem, hogy Emmanuel Macron francia elnök megérti, hogy nevét és őszinte segíteni akarását... a valóságban az Orosz Föderáció használja és manipulálja.

Az MTI híre szerint a francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál.

„Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi” – jelezte az Elysée-palota. „A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába” – tette hozzá a francia elnöki forrás.

Nyitókép: Oleksii Kovalov / Ukrinform /Future Publishing / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#humanitárius folyosó

Címlapról ajánljuk