Külföld

Trump: Bombázzuk szét Oroszországot, aztán kenjük Kínára

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 7. 7:16

A volt amerikai elnök azzal viccelődött, hogy az USA akár ráfesthetné a kínai zászlót az F-22-es bombázókra, és „szarrá bombázhatná” Oroszországot.

Korábban „géniusznak” nevezte Vlagyimir Putyint Oroszország lerohanása miatt Donald Trump, ám azóta meggondolta magát. Most már arról beszélt, hogy az USA akár ráfesthetné a kínai zászlót az F-22-es bombázókra, és „szarrá bombázhatná” Oroszországot.

A Washington Post szerint az elnök szombat este New Orleansban beszélt erről viccelődve. Azt mondta:

Ezután azt mondjuk, Kína tette, nem mi tettük, Kína tette, aztán ők elkezdenek harcolni egymással, mi meg hátradőlünk és nézzük.

A lap szerint erre a közönség nevetésben tört ki. Kiemelték: nem valószínű, hogy az oroszok képesek lennének összetéveszteni az F-22-eseket bármelyik Kína által használt bombázótípussal.

Megkérdezték emellett Laurie R. Blank nemzetközi jogi szakértőt arról, hogy a valóságban mit hozna, ha tényleg meglépné ezt az USA. Azt mondta, hogy ezzel az ország megsértené a genfi egyezményt is, és elképesztő mértékben eszkalálná a konfliktust.

John Bolton volt tanácsadó szerint Trump 2018-ban már majdnem kilépett az Egyesült Államok a NATO-ból. A korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ő volt az, aki egy csúcstalálkozón lebeszélte erről Donald Trumpot. 

Nyitókép: Tristan Wheelock / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#donald trump#kína#háború#orosz-ukrán háború#bombázás#putyin

Címlapról ajánljuk