Külföld

Volt tanácsadója szerint Donald Trump 2018-ban közel állt ahhoz, hogy kiléptesse az Egyesült Államokat a NATO-ból

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 9:38

John Bolton szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök erre várt. 

„Donald Trump volt amerikai elnök kivezette volna az Egyesült Államokat a NATO-ból, ha 2020-ban újraválasztják” – mondta John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó a Washington Postnak

Szerinte 2018-ban már majdnem kilépett az Egyesült Államok a szövetségből, a volt nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ő volt az, aki egy csúcstalálkozón lebeszélte erről Donald Trumpot. 

A torkomban volt a szívem azon a NATO-találkozón. (…) Nem tudtam, mit fog tenni az elnök. (…) Másodpercekkel a beszéde előtt félrehívott, akkor azt mondtam: nézd, menj fel a falig, de ne lépd túl. Visszaültem a helyemre, de fogalmam sem volt, mit tesz.

– fogalmazott John Bolton. Azt is megjegyezte, hogy szerinte Donald Trump második ciklusában kilépett volna a NATO-ból, Vlagyimir Putyin pedig – fűzte hozzá – erre várt.

Taylor Budowich, Donald Trump szóvivője nyilatkozatában visszautasította John Bolton vádjait, szerinte a volt tanácsadó „csak akkor boldog, ha Amerika háborúban áll”. „Trump elnök az Egyesült Államok történetének egyik legbékésebb időszakába vezette Amerikát” – mondta Budowich. Hozzátette: John Bolton egyszerűen mérges, mert kirúgták.

Donald Trump elnöksége idején gyakran bírálta a szövetség tagjait, amiért azok gyakran az elvárt GDP-hez mért 2 százalék alatti összegnél kevesebbet fordítottak a katonai kiadásokra. A volt elnök szerint ha ő nem lépett volna fel keményen, ma már nem is létezne a NATO.

Nyitókép: MTI/EPA/Fehér Ház

#Külföld#orosz-ukrán háború#donald trump#nato#kilépés#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk