Külföld

Donald Trump Putyinról: Zseniális!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 22. 21:04

Az exelnök tévén nézte az orosz elnök hétfői bejelentését az ukrajnai szakadár népköztársaságok elismeréséről, amit okos húzásnak nevezett egy interjúban.

Élő podcastadásban dicsérte az egekbe Vlagyimir Putyin ukrajnai politikáját Donald Trump volt amerikai elnök. A Clay Travis és Buck Sexton Show készítői Trump mar-a-lago-i golfklubjából sugározták internetes rádióadásukat, amiben többek között szóba került az ukrajnai helyzet is, az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn függetlennek ismerte el az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat.

Buck Sexton az interjú egy pontján a következőt kérdezte a volt elnöktől:

Elnök úr, az elmúlt 24 órában megtudtuk, hogy Oroszország elismeri Ukrajna két szakadár régióját. Most a Fehér Ház azt állítja, hogy ez invázió. Ez egy erős szó. Mi sült el rosszul itt? Mit tett az Ovális Iroda jelenlegi lakója, amit másképp is csinálhatott volna?

Erre Trump legelőször is azt felelte, hogy az elcsalt amerikai elnökválasztás sült el rosszul, hogy egy olyan elnökjelölt van a Fehér Házban, akinek nem kellene ott lennie, egy olyan ember, akinek lövése sincs arról, hogy mit csinál. Ezután Trump a következőket mondta:

Tegnap bementem [nem tudjuk hová, feltehetőleg az irodájába], és ment a tévé, és azt mondtam: ez zseniális. Putyin Ukrajna egy nagy részét függetlennek nyilvánítja. Ó, ez csodálatos. Tehát Putyin most azt mondja, hogy Ukrajna egy nagy része független. Erre mondom én: Mennyire okos már! És most bevonul és békefenntartó lesz. 

Trump úgy látta, hogy az Ukrajnába bevonuló orosz hadsereg lesz a legerősebb békehadtest a világon. A volt elnöknek annyira tetszik ez a kép, hogy legszívesebben Mexikóval kapcsolatban is ezt látná: 

Mi is csinálhatnánk ezt a déli határainkon. Ez a legerősebb békehadtest, amit valaha láttam. Több katonai tank volt ott, mint amennyit valaha láttam. Ők fogják fenntartani a békét. De tényleg, gondolj csak bele. Itt van ez a fickó, aki nagyon érti a dolgát. Nagyon jól ismerem. Nagyon, nagyon jól.

Majd így folytatta:

Egyébként ez velünk soha nem történt volna meg. Ha én lettem volna hivatalban, még csak elképzelni sem lehetett volna. Ez soha nem történt volna meg. De itt van ez a fickó, aki azt mondja: Ukrajna nagy részét függetlenné nyilvánítom, bemegyünk és segítünk fenntartani a békét. El kell ismerni, hogy ez nagyon okos húzás. És tudják, mi volt Biden válasza? Nem volt válasz. Erre nem volt válaszuk. Nem, ez nagyon szomorú. Nagyon szomorú.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kedden jelentett be szigorú szankciókat Oroszország ellen, leszögezve, hogy továbbra sem akar az USA Oroszországgal háborúskodni. 

Nyitókép: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#ukrán válság#donald trump#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk