Külföld

Zelenszkij az Európai Parlamentben: „Senki sem fog megtörni minket. Ukránok vagyunk”

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 12:40

„A túlélésért harcolunk, azért, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának” – mondta az ukrán elnök az álló ovációval fogadott beszédében.

Videókapcsolaton keresztül mondott beszédet kedden kora délután az Európai Parlementben (EP) Volodomir Zelenszkij egy ismeretlen helyről Kijevben. Az ukrán elnök beszéde annyira erős volt, hogy az EP hivatalos szinkrontolmácsa is elérzékenyült – írta a Sky News. A beszédet a képviselők állva tapsolták meg, néhányan közülük Ukrajna melletti szolidaritást kifejező pólót viseltek.

Zelenszkij kijelentette, hogy Oroszországot „gazdaságilag el kell pusztítani”, és „azonnal meg kell állítani”. Az ukrán elnök szerint „állami terrorizmus” volt a Harkov városa elleni orosz tüzérségi támadássorozat, amiben az ukrán hatóságok közlése szerint legalább tízen haltak meg, és 35-en sebesültek meg.

Ez a szabadság ára

– jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna „a legjobb embereit áldozza fel” az orosz erők elleni küzdelemben.

A túlélésért harcolunk. Azért, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának.

Zelenszkij arra kérte az európai országokat, hogy ne hagyják magára Ukrajnát, és bizonyítsák be, hogy mellettük állnak. Az ukrán elnök közölte, hogy a hazájukért és a szabadságért harcolnak, és kijelentette:

Senki sem fog megtörni minket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart, 2022. február 25-én, Kijevben. Fotó:  Presidency of Ukraine/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#ukrajna#oroszország#európai parlament#beszéd

Címlapról ajánljuk