Külföld

A humanitárius katasztrófa szélén áll Harkov, de a helyiek felhúzták az ukrán zászlót

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 12:27

A másfél milliós kelet-ukrajnai város lakói óvóhelyeken töltötték a hétfőt, majd a viszonylag nyugalmas éjszaka után brutális támadás érte a város központját.

„Ez lakónegyed, semmilyen katonai létesítmény nincs itt. Az orosz katonák szándékosan céloznak civil létesítményekre” – mondta a BBC-nek Maria Avdiva, az Európai Szakértői Szövetség (EEA) nevű szervezet kutatási igazgatója, aki közel lakik ahhoz a megyei kormányzati épülethez, amit Harkovban lőtt az orosz tüzérség kedden.

Avdiva elmondta, hogy az épület a város központjában található, egyetemek, lakóházak és szállodák veszik körül. Beszámolója szerint a támadás egy viszonylag nyugalmas éjszaka után érte a várost, így a lakosoknak legalább némi esélyük volt aludni a pincékben és egyéb föld alatti búvóhelyeken töltött hétfői nap után. Úgy fogalmazott:

Harkovban 1,5 millióan élnek, és a humanitárius katasztrófa határán vagyunk, mert nincs élelmiszer, a gyógyszerek és orvosi eszközök hiányoznak, ahogy más alapvető cikkek is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást az orosz állam által elkövetett terrorcselekménynek, háborús bűncselekménynek, az emberek tudatos elpusztításának nevezte az Európai Parlamentben élő videós bejelentkezésben elmondott beszédében.

A támadás pillanatáról megdöbbentő felvételt készített egy közeli térfigyelő kamera. Nem sokkal a támadás után azonban a helyiek felhúzták az ukrán zászlót:

Egy másik videón egy orosz járművet rohannak meg a gyalogos harkoviak, de a terepjáró végül lerázza őket.

A hírek szerint városközpontot ért támadásnak eddig tíz halottja van, de a romok alatt többen is lehetnek. A hatóságok korábban arról számoltak be, hogy húsz ember sérült meg az önkormányzati épületet ért támadásban, és hat embert ástak ki a romok alól, de az nem világos, hogy életben voltak, vagy meghaltak.

A szétlőtt harkovi önkormányzati épület március 1-jén – Anadolu Agency/Getty Image

Az indiai külügyminiszter megerősítette, hogy egy indiai diák meghalt a kedd reggeli támadásban.

Nyitókép: A szétlőtt harkovi önkormányzati épület március 1-jén – Anadolu Agency/Getty Image

 

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#harkov#harkiv#támadás#volodimir zelenszkij

Címlapról ajánljuk