Külföld

Lassan haladnak az oroszok, Putyin dühös, a legrosszabb még hátravan

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 10:11

Nem sikerült a gyors letámadás, de csak idő kérdése, hogy Kijevet elfoglalják. Az Ukrajnához vezényelt orosz fegyveres erőknek 75 százaléka már az országban van, rémisztő adatok érkeznek.

Az orosz hadsereg egységei alig haladtak előre az elmúlt 24 órában, feltehetően a folyamatos logisztikai problémák miatt – közölte kedden a brit védelmi minisztérium. Emellett a brit hírszerzési információk szerint az orosz légierőnek nem sikerült átvennie az irányítást az ukrán légtér felett sem, ezért éjszakai bevetéseket hajtanak csak végre, hogy minimalizálják a veszteségeiket.

Egy amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselő a New York Timesnak elmondta, hogy hétfőn mindössze öt kilométert haladtak előre a Kijev felé tartó orosz csapatok, és 24 kilométerre vannak a főváros központjától. A tisztségviselő elmondása szerint üzemanyaghiánytól szenvednek, valamint kevés a pótalkatrészük, és ez az oka a lassú haladásnak.

A brit védelmi minisztérium ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az orosz hadsereg növelte a tüzérségi támadások számát az Ukrajna északi részén található városok ellen, ami jelentősen több civil életbe kerülhet. Ugyanettől tartanak amerikai védelmi tisztségviselők is.  

Egy amerikai védelmi tisztségviselő a CNBC-nek elmondta, hogy az oroszok több mint 380 ballisztikus és cirkálórakétát lőttek ki eddig Ukrajnára

A keményebb ukrán ellenállás „demoralizálta az orosz erőket”, és az orosz csapatok előrenyomulása lassabban halad, mint várták” – mondta el Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes kedd reggel a Sky Newsnak adott interjújában. Ugyanakkor közölte, nem lehet tudni, hogy az ukránok mennyi ideig tudják visszatartani a Kijev felé tartó orosz erőket. Az ukrán főváros felé egy több mint hatvan kilométeres orosz katonai konvoj tart.

Raab szerint Kijev esetleges elestével a háború nem ér véget, mert az ukránok várhatóan gerillaháborút kezdenek az orosz erők ellen.

Putyin bekeményít?

Az Ukrajnához vezényelt orosz fegyveres erőknek már 75 százaléka Ukrajna területén van – írta a BBC egy magasrangú amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselőre, valamint egy brit katonai szakértőre hivatkozva. Közben egy titkos információkat tartalmazó tájékoztatón részt vett amerikai képviselők arról számoltak be, hogy „rémisztő” adatokat kaptak arról, hogy mennyi ideig tudják tartani magukat az orosz erők ellen az ukrán városok. 

Egy, az amerikai hírszerzési információkat ismerő forrás a CNN-nek elmondta, hogy az oroszoknak elég katonájuk és tűzerejük van Kijev elfoglalására, „bármekkora ellenállást is tanúsítanak az ukránok”.

Az NBC News cikke szerint az amerikai hírszerzés információi szerint Putyin egyre frusztráltabb a lassú haladás miatt, és emiatt tőle szokatlan dühkitörésekben szidja munkatársait. Amerikai tisztségviselők attól tartanak, hogy emiatt Putyin sokkal hevesebb támadásokat rendel el Ukrajna ellen, ami sok civil áldozattal járhat.

Michael Kofman, a CNA katonai szakértője az NBC-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz hadsereg még nem vetette be olyan széles körben a tüzérségét, mint a korábbi konfliktusokban. Az elemző kijelentette:

Sajnos arra számítok, hogy a legrosszabb még hátravan, és ez a háború sokkal csúnyább lesz.

Nyitókép: Orosz katonai konvoj Kijev közelében. Fotó:  Satellite image (c) 2022 Maxar Technologies

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk