Külföld

Több mint 60 kilométeres orosz konvoj tart Kijev felé

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 4:51

Az ukrán haderő szerint az orosz csapatokhoz Fehéroroszország magsan képzett katonái csatlakozhatnak.

A Maxar Technologies műholdcég szerint friss képeiken egy több mint 63 kilométeres orosz konvoj látható, amely Kijev felé nyomul, írta meg a BBC.

A képeken az ukrán fővárostól északra fekvő Ivankiv városa melletti oszlop látható.

Gotó: Maxar Technologies / Getty Images

Éjszaka Ukrajna több városában is robbanásokat hallottak, a BBC helyi tuósítói szerint Kijev mellett a nyugati Ternopil, Vinnica és Rivne városokban, valamint a központi Cserkasziban és Kropivnickijben is megszólalnak reggel a légvédelmi szirénák.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz csapatok újraindították a támadást a főváros, Kijev ellen.

A Kijev körüli helyzet továbbra is feszült

 – figyelmeztet az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Facebook-bejegyzésében. Hozzáteszik: annak ellenére, hogy az oroszok veszítenek támadóképességükből, továbbra is lőnek katonai és polgári célpontokra.

A bejegyzés azt állítja, hogy a Fehérorosz Köztársaság magasan képzett katonai egységei is csatlakozni akarnak az offezívához és oroszország a belarusz légteret is használni akarja katonai légiforgalmához. Hétfőn az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem látott jeleket fehérorosz csapatok mozgására.

Éjjel is folytatódott Harkiv ostoma. Ihor Terehov plgármester szerint az orosz katonák felrobbantottak több transzformátort, emiatt áramkimaradás és vízhiány keletkezett sok lakásban. Napközben az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a várost, már akkor többtucatnyi civil meghalt és többszáz megsebesült.

Herszont támadják

Ukrán tisztviselők szerint az orosz csapatok megkezték a támadást a Mikolajiv és Új-Kahovka közötti fekvő déli város, Herszon ellen. Korábban a BBC Ukraine arról számolt be, hogy erőteljes robbanások hallatszottak a hersoni repülőtér közelében. Utóbbiról több videó is felkerült a közösségi médiába:

Herszon regionális államigazgatása a Facebookon is azt írta, hogy a várost orosz csapatok veszik körül, de nem foglalták el. A város polgármestere szerint az orosz hadsereg ellenőrző pontokat állított fel a város bejáratánál. Hozzátette: nehéz megmondani, hogyan alakul a helyzet, azonban kiemelte:

Herszon ukrán volt és az is marad!

Nyitókép: Maxar Technologies / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#konvoj

Címlapról ajánljuk