Külföld

„A háború tönkretette az életünket” – megszólalt a kárpátaljai magyar katona özvegye

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 11:03

A halottasházba kellett mennie a nőnek, hogy megbizonyosodjon: férje meghalt az ukrán háborúban.

Kis Sándor 29 évesen vesztette életét az összecsapásokban, aki az ukrán haditengerészet kötelékében szolgált. A fiatal katona az Ocsakov körüli harcokban halt hősi halált.

„Néhány perccel a rakétatámadás előtt beszéltünk vele. Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja” – mondta el a Borsnak a férfi özvegye, Mária.

Nem hagyta nyugodni, hogy egy ilyen támadás után nem éri el a férjét, ezért megkereste a hadsereget. Ott azt mondták neki, hogy a halottak nevét tartalmazó listán nem szerepel Kis Sándor neve.

A nőt beküldték a sebesülteket ellátó kórházba, de ott sem találta férjét. 

Végül a halottasházba kellett mennie, és csak ott bizonyosodott meg a szörnyű valóságról.

„Tizenkét elhunyt feküdt ott, köztük nők is. Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is. Az arca alig volt felismerhető, de a mellén levő névcímke sértetlen maradt. Így oszlott el minden kétségem. Az én férjem halt meg” – osztotta meg a lappal Mária.

Azt mondta, férje hivatásának tekintette a katonaságot, az életét adta hazájáért. Két gyermek maradt apa nélkül, az édesanya azt mondta, neki nem maradt más feladata, mint az, hogy megőrizze férje emlékét és a kisfiai álmát megvalósítsa.

„Büszke vagyok a férjemre! Hiszek a gyermekeim szép jövőjében, a jobb életében, ugyanakkor 

mérhetetlenül fáj, hogy a fiaink apa nélkül fognak felnőni. A háború tönkretette az életünket, és elvette a hitvesemet 

– zárta szavait Kis Sándor özvegye.

Az ukrán háborúban eddig két kárpátaljai magyar katona haláláról lehet tudni, mindössze 22 évesen életét vesztette Bilak Vaszil is.

#Külföld#orosz-ukrán háború#kárpátaljai magyarok#katona#elhunyt#özvegy#hősi halál

Címlapról ajánljuk