Külföld

Az amerikai hírszerzés szerint néhány napon belül eleshet Kijev

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 15:12

Péntek délután ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban.

Kijev napokon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet – írta a CNN amerikai hírszerzési információkra hivatkozva. A csatorna forrásai szerint az Egyesült Államok az invázió előtt is úgy számolt, hogy az ukrán főváros 1-4 napon belül kerülhet az oroszok kezére. 

A hírszerzők szerint Oroszországnak az a terve, hogy megdöntse a kijevi kormányt és Moszkva-barát kabinetet ültessen a helyére. Az viszont nem egyértelmű, hogy az orosz katonák ezután megpróbálják-e elfoglalni Ukrajna területét.  

Már Kijevben vannak az oroszok

Az ukrán védelmi minisztérium közben közölte, hogy az orosz felderítő csapatok behatoltak az észak-kijevi Obolon kerületbe, mindössze néhány kilométerre a városközponttól. 

A minisztérium egy Twitter-üzenetében arra kérte a kerület polgárait, hogy készítsenek Molotov-koktélokat és harcoljanak az oroszokkal. A lakosságnak fegyvereket osztanak ki.

A városban délután ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, a lakosok pedig az óvóhelyekre menekültek.

Kijevben reggel felrobbantottak egy hidat annak érdekében, hogy lassítsák az orosz csapatok előre nyomulását. 

Orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken azt mondta a reptér elfoglalásakor „megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból”. Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket.

A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.

Ugyanakkor azzal vádolta meg az ukrán vezetést, hogy „terrorista módszereket alkalmaz” és hogy a lakosságot élő pajzsként akarja felhasználni. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők Grad rakéta-sorozatvetőt állítottak fel a kijevi Sevcsenko téren. Ezt szerinte a Pentagon és a CIA sugalmazására tették, hogy lakott területre mért válaszcsapást provokáljanak ki.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg alegységei a harci cselekményekben döntően nem vesznek rész, kemény ellenállást csak „az ukrán náci zászlóaljak” tanúsítanak.

Valódi ellenállókat keresnek szövetségesnek

Az amerikai képviselőház egyik demokrata képviselője a CNN-nek pénteken azt mondta, hogy ha Oroszország elfoglalja Kijevet, az Egyesült Államoknak fel kell fegyvereznie az ellenálló harcosokat az országban. Ruben Gallego képviselő azt mondta: 

Az általunk ismert ukrán hadsereg kompromittálódhat, ebben az esetben pedig úgy gondolom, át kell állnunk azon partizánok és ellenállási harcosok tényleges támogatására, akik hajlandók felvenni a harcot Oroszország ellen. 

Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kijev#harc#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk