Külföld

Most már biztos: Orbán találkozik Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2022. január 31. 13:25

Február elsején utazik ki Moszkvába. 

Hivatalosan is bejelentették a moszkvai magyar-orosz csúcstalálkozót – írta az MTI. A távirati irodának Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő február elsején délután tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben.

A látogatást hétfőn orosz újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is bejelentette. Havasi Bertalan és Dmitrij Peszkov is kiemelte: mindkét fél nagyon fontosnak tartja a moszkvai látogatást, tekintettel a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok fejlettségére. 

Az MTI közlése szerint a találkozón Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megvitatják a legfontosabb nemzetközi ügyeket is. Emellett a csúcstalálkozó napirendjére kerülnek a magyar-orosz gazdasági projektek is. 

A sajtófőnök hozzátette: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásával egyidőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megbeszélést folytat egymással.

Orbán elmondása szerint a tárgyalás legfőbb célja, hogy Oroszország a korábban kialkudottnál több gázt szállítson Magyarországra a biztonságos ellátás érdekében. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem igaz az ellenzék állítása, miszerint kirendelték őt, hiszen „a magyar közvélemény ismeri a politikánkat, minket sehova sem lehet odarendelni”. 

Az ellenzék arra kérte a kormányfőt, hogy ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin Szibériában vakációzik, 2021 márciusában. Fotó: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS 

#Külföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#oroszország#kreml#találkozó

Címlapról ajánljuk